PC kan na benefiet weer een jaar vooruit

Voor het met de ondergang bedreigde studenteblad Propria Cures werd gisteren een benefietavond gehouden. Bekende auteurs als Martin van Amerongen deden iets grappigs.

,,Benefietavonden zijn plotseling erg populair,'' constateerde gastheer Joost Nuissl, directeur van de Kleine Komedie, gisteravond aan het begin van het programma PC leeft! ,,In Carré gaat het over Kosovo; hier over PC – ook heel naar.''

Het `Amsterdamsch Studenten Weekblad' Propria Cures (PC), 109 jaar oud en beroemd als kweekvijver voor literair-polemische talenten als Menno ter Braak en Hugo Brandt Corstius, verkeert in moeilijkheden. Het aantal abonnees is teruggelopen naar 1700, studenten lezen het blad steeds minder, en hoe hard de redacteuren ook schelden en schokken, spraakmakend willen de stukken al jaren niet meer worden. Tijd voor een benefietavond met optredens va oud-redacteuren, (merendeels terechtgekomen in cabaret en lichte journalistiek). ,,De eerste van een lange reeks'' volgens een van de presentatoren, die kennelijk vergeten was dat dit soort reddingsacties evenzeer tot de PC-tradities hoort als literaire relletjes en majesteitsschennis. De volle zaal (geschatte netto opbrengst 12.500 gulden) zorgt er in ieder geval voor dat PC weer een jaar vooruit kan.

Over problemen en toekomststrategieën ging het gisteravond nauwelijks, hoewel Jean-Pierre Rawie een aantal rouwgedichten declameerde en Martin van Amerongen een stuk uit 1975 voorlas waarvan de strekking (`nu het vuile werk elders wordt opgeknapt heeft PC geen schokfunctie meer') even actueel als relativerend was. Gesproken columns, kraaievalse liedjes, cabaretsketches en voorlezingen van P.F. Thomése en Peter Smit zorgden voor een spektakel dat gecoupeerd werd door maar liefst twee pauzes (bij wijze van bar-benefiet) en daardoor net te lang doorging. Cabaretier Jeroen van Merwijk zong hilarische `positieve liedjes'; Theo van Gogh `sneed een fris lijk aan', namelijk dat van zijn gezworen vijand Michael Zeeman; Erik van Muiswinkel deed een Marco Borsato-persiflage (`de opbrengst gaat naar Belgrado – in de vorm van kruisraketten'); en Ivo de Wijs vergastte het publiek op interactieve taalspelletjes, waaronder enkele in hoog tempo gedemonstreerde `bekkentrekkers': `een hok met opgepropte kippen met kapotgepikte koppen'.

Sommige van de artiesten ondervonden oneerlijke concurrentie van wat door het publiek als het terugkerende hoogtepunt van de avond werd beschouwd: de op ongeregelmatige tijden geprojecteerde overhead-projecties van cartoons met Fokke & Sukke, een obsceen eendje en een dito kanarie die volgens een in PC en de Vpro-gids beproefde formule commentaar leverden op de sprekers op het podium. `Fokke en Sukke zijn van boven de rivieren' luidde de tekst toen Ivo de Wijs op het toneel verscheen.

`Beau naar Kosoveau' luidde het commentaar van Fokke & Sukke tijdens een zouteloze en zelfingenomen act van Beau van Erven Dorens. Het RTL-sterretje was niet de enige die detoneerde op de PC-benefietavond, die ten minste een half uur flauwiteiten had kunnen missen. Niettemin was de avond voor herhaling vatbaar. Dat zal ook wel gebeuren, want er mag dan geld zijn opgehaald, het werven van nieuwe abonnees schoot er gisteravond erg bij in.

    • Pieter Steinz