Paardentrainer: `Hell Angel gebruikt geen cocaïne'

De Nederlandse paardentrainer Hennie Grift voelt zich ,,helemaal geflikt'' door medewerkers van de Duitse drafsportbond die vorige maand sporen van cocaïne bij zijn draver Hell Angel heeft gevonden. Grift ontkent dat hij ,,die stront-bullshit'' heeft toegediend en belooft de Duitse tuchtcommissie ,,helemaal onderuit te halen''. Grift is voorlopig voor een week geschorst, in afwachting van een definitieve uitspraak van de Duitse tuchtcommissie.

Grift moest zondagavond 21 maart na een koers in Hamburg naar de dopingcontrole met Hell Angel, die als derde was geëindigd. In de urinesporen van de draver werd het verboden prestatiebevorderende middel cocaïne gevonden. Volgens Grift was de dopingprocedure in Hamburg ,,een regelrecht lachertje''. Hij verwijt de Duitse controleurs dat zij de monsters niet hebben verzegeld.

Grift is witheet en belooft juridische stappen tegen het onrecht dat hem zou zijn aangedaan. ,,Ik heb een advocaat geregeld en die gaat de heren een kopje kleiner maken. Mijn goede naam wordt door een paar criminelen te grabbel gegooid. Dit kan ik niet op me laten zitten. Ik ben toch zeker niet mongolisch.''

Grift staat bekend als een van de meest succesvolle paardentrainers in Duitsland. Hij verdenkt sommige Duitse betrokkenen van kwade opzet. ,,Ze hebben al een hele tijd de pest aan me. Ze kunnen het niet velen dat zo'n boertje uit Holland de grote prijzen in de wacht sleept.'' Hij heeft intussen bij de politie in Hamburg aangifte gedaan.

Volgens prof. dr. H.J. Breukink van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is de vondst van cocaïne ,,heel opmerkelijk'' in de paardensport. Breukink heeft als adviseur van de Nederlandse Draf en Rensport veel ervaring met dopingonderzoek bij paarden. ,,Sporen van morfine en cafeïne komen vaker voor dan cocaïne. De meeste stoffen zijn afkomstig van de voerbemesting. Veel renpaarden eten papaver en daarin zit onder andere morfine'', aldus Breukink. Hij noemt het toedienen van cocaïne naïef. ,,Het is zo gemakkelijk aan te tonen, dat je wel gek bent om zo tegen de lamp te lopen.''

Volgens de Utrechtse dierenarts zijn stimulerende middelen in de paardensport geen modern verschijnsel. ,,Bij de Romeinse wagenrennen werd al doping gebruikt'', zegt Breukink. Hij verwijst verder naar een dopinggeval in de recente geschiedenis. In 1990 moest de Nederlandse vierspanploeg de gouden medaille inleveren bij de Wereldruiterspelen in Stockholm. ,,Toen vonden ze sporen van cafeïne die afkomstig kunnen zijn geweest van cholocoladeresten.''