Onrust over pensioen profvoetballers

Onder Nederlandse profvoetballers is grote onrust ontstaan door de actie van Ferdi Vierklau. De verdediger die onlangs een vijfjarig contract tekende bij Ajax, liet vorige week weten er niets voor te voelen 50 procent van zijn salaris af te staan aan het contractspelersfonds CFK. ,,Deze actie getuigt niet van solidariteit en respect'', reageerde John Lammers gisteren. De spits van RBC is woordvoerder van de Centrale Spelers Raad (CSR). Directeur H. de Vlaming van het pensioenfonds noemt de actie van Vierklau ,,heel ondoordacht''.

De Nederlandse voetbalbond KNVB liet Vierklau's advocaat mr. E. Vilé gistermiddag na overleg met de CSR weten dat de verdediger geen vrijstelling krijgt voor de pensioenregeling. Elke speler is volgens de bond en het ministerie van Financiën verplicht daaraan mee te doen, anders staat het CFK-fonds op de tocht. En dat zou rampzalig zijn voor veel voetballers, zegt Lammers. ,,De toppers hebben later geen zorgen meer, die zijn financieel onafhankelijk. Maar de modale prof heeft het CFK nodig.''

Volgens de KNVB-reglementen zijn clubs verplicht een percentage van het loon in te houden en af te dragen aan het fonds. Voor spelers die meer dan 120.000 gulden verdienen is dat 50 procent, daaronder is het percentage afhankelijk van het salaris. Na hun actieve loopbaan krijgen de spelers over een periode van tien tot twintig jaar een pensioenuitkering. Lammers: ,,Het CFK is ook een bescherming voor spelers. Sommigen zouden hun geld anders in een keer uitgeven.''

Vilé legt zich niet bij de uitspraak van de KNVB neer en dreigt met een rechtszaak. ,,Maar eerst wil ik zo snel mogelijk met de bond overleggen of er wellicht andere mogelijkheden zijn dan algehele vrijstelling van het CFK-fonds. Verder vind ik dat deze zaak in de Algemene Vergadering Betaald Voetbal aan de orde moet komen. Het gaat er niet om dat het CFK moet worden opgeblazen, maar dat spelers zelf kunnen kiezen wat ze met hun geld willen doen.''

Een groep van zo'n veertig (top)spelers wil volgens Vilé af van de verplichte CFK-deelname. Daarbij gaat het om spelers wiens zaken worden behartigd door de grote makelaars: R. Jansen, K. Ploegsma, S. Lens, B. Maaskant en T. van Dalen. Deze makelaars begeleiden bijna alle spelers van de selectie van het Nederlands elftal en een groot aantal spelers van Ajax, Feyenoord, PSV en Vitesse.

Het geld in het CFK-fonds, 500 miljoen gulden, zit in een beleggingsfonds dat wordt beheerd door ING-investment management. Het rendement van dat fonds was vorig jaar 9 procent. Te weinig zeggen de voetbalmiljonairs.

De Centrale Spelers Raad vindt het rendement van het CFK ook niet schokkend. ,,Maar'', zegt Lammers, ,,als het geld agressief wordt belegd, loop je het risico veel geld te verspelen.''

Volgens directeur De Vlaming van het spelerspensioenfonds buigt de overheid zich juist over de fiscale uitzonderingspositie voor voetballers en wielrenners. ,,Daarom kan deze frontale aanval van Vierklau de hele pensioenregeling onderuit halen. We moeten eerst zorgen dat de basisvoorziening in stand blijft. Daarna willen we best praten over veranderingen. Wij betwisten niet dat er meer flexibiliteit nodig is.''

Vierklau is niet de eerste voetballer die klaagt over het CFK. In 1997 mopperden de toenmalige Ajax-spelers Frank en Ronald de Boer eerder over het rendement van het pensioenfonds.