Nieuwe directeur Groninger Museum

Kees van Twist wordt directeur van het Groninger Museum. Het bestuur van het museum heeft hem gisteravond benoemd. Van Twist (45) stapte vorige maand op als hoofd cultuur en amusement bij de Avro-televisie ten gevolge van een verschil van mening met de directie over ,,de stijl van leidinggeven''. Hij is de opvolger van Reyn van der Lugt die om gezondheidsredenen slechts korte tijd leiding heeft gegeven aan het museum. Van Twist studeerde geschiedenis en was als journalist actief bij kranten, weekbladen en de omroep, eerst bij de Vara, later bij de Avro. Bij de laatste omroep was hij verantwoordelijk voor programma's als Nederland-Museumland en Close-Up en, bij de radio, het wekelijkse kunstmagazine Opium. De conservatoren van het Groninger Museum, dat enkele jaren geleden onder leiding van directeur Frans Haks in een spraakmakend nieuw gebouw trok, zijn ,,verheugd'' over de komst van Van Twist. De nieuwe directeur, de gezochte ,,manager met verstand van zaken'', ziet het als zijn eerste taak om ,,samen met de conservatoren een inhoudelijk meerjarenplan op te zetten, met oog voor de eigen collectie''. Hij treedt per 1 augustus aan.