NAVO

Vandaag praat in Oslo de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, met haar Russische collega, Igor Ivanov, over manieren om de oorlog te beëindigen. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, mengt zich ook in de diplomatieke inspanningen. Hij woont morgen in Brussel een speciale top van EU-leiders over Kosovo bij en heeft zich bereid verklaard president Miloševic te ontmoeten. Annan heeft dat in een brief aan de Joegoslavische leider gemeld. Een antwoord is nog niet gekomen.

De Hongaarse regering heeft gisteren na overleg met de Russische minister voor Noodsituaties alsnog een hulpkonvooi uit Rusland en Wit-Rusland naar Servië doorgelaten.

Het konvooi was aan de Hongaars-Oekraïense grens tegengehouden omdat er gepantserde vrachtwagens en tankauto's met dieselolie deel van uitmaakten. Volgens Boedapest kwam dat neer op een schending van het wapenembargo tegen Joegoslavië. Gisteren maakten de gepantserde vrachtwagens en de tankauto's rechtsomkeert, richting Moskou, waarna de rest van het hulpkonvooi – met medische apparatuur, een veldhospitaal, dekens en voedsel – door de Hongaren werd doorgelaten. Het kwam vanochtend in Joegoslavië aan. (Reuters, AP, AFP)