Ministerscrisis in Zweden om belastingen

De Zweedse minister van Financiën, Erik Åsbrink, heeft gisteren onverwacht ontslag genomen. De sociaal-democratische Åsbrink kondigde zijn vertrek aan na een hooglopende ruzie met de Zweedse premier Goran Persson over belastingverlaging.

Persson had aangegeven binnen afzienbare tijd de belastingen met 20 miljard Zweedse Kronen (4,9 miljard gulden) te willen verlagen. ,,Ik ontbeer de steun van de premier om mijn werk als minister van Financiën langer uit te oefenen'', aldus Åsbrink op een persconferentie. Premier Persson zei het vertrek van Åsbrink ,,erg moeilijk te kunnen begrijpen''. Het ontslag van de minister van Financiën komt twee dagen voor de presentatie van de begrotingsplannen tot het jaar 2000.

De regering stelt daarin stevige defensie-bezuinigingen voor. Premier Persson wil het geld dat door de besparingen vrij komt gebruiken voor belastingverlaging. Hij gaat daarmee in tegen begrotingsafspraken die de sociaal-democratische minderheidsregering bij haar aantreden in september vorig jaar maakte.

Åsbrink staat bekend als strenge bewaker van de Zweedse overheidsuitgaven, die de komende jaren aanzienlijk zouden moeten dalen. Hij was veel minder geneigd de belastingen te verlagen. Åsbrink was tussen 1985 en 1990 voorzitter van de Zweedse Centrale Bank. Daarna was hij staatssecretaris van Financiën, totdat hij in 1996 de huidige minister president Persson als minister van Financiën opvolgde.

Premier Persson benoemde enkele uren na het bekend worden van Åsbrinks ontslag de 56-jarige sociaal-democraat Bosse Ringholm als nieuwe minister van Financiën. Ringholm is directeur van het Zweedse nationale arbeidsbureau. ,,Ik denk dat ik de kwaliteiten voor deze functie bezit'', aldus Ringholm. Hij sloot gisteren belastingverlagingen in de herfst niet uit en sprak de verwachting uit dat het haalbaar zou moeten zijn om de Zweedse werkloosheid voor het eind van het jaar te halveren tot vier procent. De nieuwe minister van Financiën staat bekend als ,,roder dan rood'', aldus een analist van de Zweedse Unibank.

Het ontslag van Åsbrink en de aanstelling van Ringholm wordt door politieke waarnemers gezien als een overwinning voor de twee linkse partijen die het sociaal-democratische minderheidskabinet van Persson gedoogsteun verlenen. (Reuters, AP)