Militairen bieden hulp in Albanië

Het ministerie van Defensie stuurt binnen enkele dagen 360 militairen naar Albanië. Zij zullen deelnemen aan de humanitaire NAVO-actie `Allied Harbour' voor de opvang van vluchtelingen uit Kosovo. Dit heeft minister De Grave in een brief aan de Kamer geschreven.

De tienduizend militairen van de NAVO die naar het gebied gaan, worden ingezet bij de eerste opvang en de ondersteuning van vluchtelingen aan de grens tussen Kosovo en Noord-Albanië, het bouwen van noodaccommodaties en het vervoeren van hulpgoederen en vluchtelingen. Naast Nederland leveren ook Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Denemarken manschappen. De kosten voor Nederland voor deze operatie bedragen vijftien miljoen gulden. De Nederlandse bijdrage bestaat uit een bataljonshoofdkwartier en een beveiligingscompagnie van het Korps Mariniers (respectievelijk 80 en 140 man), een transporteenheid van de Koninklijke Landmacht (140 man en 40 vrachtauto's) en een reeds in Macedonië gestationeerd Chinook-detachement van de Koninklijke Luchtmacht (70 man en drie helikopters). De Nederlandse deelname aan `Allied Harbour' zal zich voornamelijk bezighouden met het vervoeren van hulpgoederen en vluchtelingen. Ter logistieke ondersteuning van de Nederlandse deelname zal ook het amfibisch transportschip H.M. Rotterdam, met 180 mariniers aan boord, naar Albanië worden gezonden.