Koopwoning stijgt nog sneller in prijs

De prijzen van koopwoningen zijn in de eerste maanden van dit jaar sneller gestegen dan over heel 1998. Gemiddeld werd een huis in het eerste kwartaal 12,5 procent duurder. Vorig jaar bedroeg de prijsstijging over twaalf maanden 8 procent. Dat blijkt uit cijfers die de koepelvereniging voor makelaars NVM vandaag bekend heeft gemaakt.

De versnelling van de huizenprijzen komt voor de NVM als een verrassing. Begin dit jaar voorspelde NVM-voorzitter T. Smit nog dat de huizenmarkt dit jaar in rustiger vaarwater terecht zou komen, met een gemiddelde prijsstijging van 5 à 7 procent. Daarvan lijkt vooralsnog niets terecht te komen. Bleven de prijsexplosies tot nu toe grotendeels beperkt tot de Randstad (met Amsterdam en Utrecht aan top), de afgelopen maanden blijken ook in de naastgelegen regio's huizenzoekers bereid om steeds meer te betalen. ,,De sterke prijsstijging in en rond Amsterdam breidt zich uit naar de gebieden benoorden het IJ tot in de kop van Noord-Holland. Ook de woningen in de regio's Amersfoort, Nijmegen en Apeldoorn zijn in het afgelopen kwartaal net zo duur geworden als in de Randstad'', aldus de NVM.

De verklaring voor de uitbreiding van dure woningmarktgebieden is al jaren dezelfde: het groeiend aantal tweeverdieners, de lage rentestand en de nog steeds toenemende vraag naar `luxe' woningen. Omdat in dit segment relatief weinig te krijgen is, leidt een toenemende vraag al snel tot forse prijsstijgingen. Volgens de NVM vertoont de koopwoningenmarkt steeds meer een splitsing: de prijsstijgingen aan de bovenkant van de markt worden niet gevolgd in het onderste segment.

De NVM waarschuwt ervoor dat gemeenten en projectontwikkelaars zich nu niet alleen moeten richten op het bouwen in het duurste segment, maar dat er in verschillende prijsklassen woningen moeten bijkomen. Daardoor ontstaat een betere doorstroming op de huizenmarkt. De makelaarsvereniging herhaalde vanmorgen haar eerdere waarschuwing dat éénverdieners en starters op de woningmarkt nauwelijks nog kans maken op een gewenste woning.