Internationale beurzen

LONDEN

Telecomaandelen voerden vanochtend de beurs in Londen aan. Gisteren werden nieuwe verkoopcijfers van mobiele telefoons bekend en die voorspelden veel goeds voor deze sector. De FTSE 100-index steeg mede door deze impuls met 0,6 procent tot 6479,9 punten.

De effectenbeurs van Tokio toonde vanochtend, na de daling van gisteren, een licht herstel. De Nikkei-index steeg met 207,76 punten tot 16.715,16.

FRANKFURT

Veel Duitse beleggers namen vanmorgen een voorschot op de morgen te publiceren jaarcijfers van Deutsche Telekom en dreven de koers van het fonds op. Het gerucht over overname van Telecom Italia zorgde voor een extra impuls. Tegen het middaguur was echter de winst grotendeels verdampt en bleef een plus over van 1,3 procent. De aandelenmarkt steeg gemiddeld minder; de DAX-index klom met 0,8 procent naar 5.206,4 punten.

PARIJS

Het recordslot van Wall Street gaf de Franse effectenbeurs een duwtje in de rug. De beeldbepalende CAC 40-index steeg vanochtend met 0,78 procent tot 4.389,05 punten. Vooral het conglomeraat Vivendi, het voormalige Générale des Eaux, boekte een fikse koerswinst.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren slechts kort van de wijs laten brengen door de winstwaarschuwing van computerfabrikant Compaq. De Dow Jones-index sloot met een flinke winst van 165,67 punten (1,63 procent) op een recordniveau van 10.339,51. De mededeling dat Compaq ruim onder de verwachte winst over het eerste kwartaal zal blijven zorgde aanvankelijk voor een index-daling van 77 punten. Het latere herstel ging aan Compaq voorbij. Dit aandeel kelderde met 22 procent.

AZIË