Hoogovens na CAO op winst

Net als de andere beurzen in Europa profiteerde het Damrak vanochtend van het vertrouwen op Wall Street. De AEX-index steeg met 3,46 tot 539,63 punten. Maar niet alleen de Verenigde Staten speelden een rol in Amsterdam: menig hoofdfonds had een andere reden om op een positieve manier op te vallen.

Zo zorgde een nieuwe CAO voor opluchting bij het staalconcern Hoogovens. Nu de stakingsdreiging uit de lucht is, steeg het aandeel met bijna 8 procent tot 35 euro. Enkele positieve analistenrapporten droegen aan de stijging bij.

Philips kroop uit het dal waarin het gisteren terechtkwam. Het elektronicaconcern pakte in de ochtenduren een winst van 1,65 euro en kwam uit op 74,35 euro. Kort daarvoor noteerde het aandeel zelfs een plus van 2,15 euro. Ondanks de winstwaarschuwing van computerfabrikant Compaq lijkt het klimaat voor elektronicabedrijven wel gunstig. Uitlatingen van Philips' president Cor Boonstra gaven het aandeel mogelijk ook een steuntje in de rug. Als de acquisitie van VLSI niet doorgaat, is er geen man overboord, zo liet Boonstra in China optekenen.

Het aandeel Vendex reageerde goed, maar niet uitbundig op de jaarcijfers die vanochtend naar buiten kwamen. Zonder de overname van KBB liet het moederbedrijf van Vroom & Dreesmann een winstgroei zien van 20 procent. Het aandeel werd 55 eurocent meer waard op 23,05 euro.