Export China en binnenlandse vraag dalen

De export van China en de binnenlandse vraag zijn in het eerste kwartaal gedaald. Ambtelijke deskundigen in Peking verwachten dat meer druk op de regering om de overheidsinvesteringen in de infrastructuur te verhogen, teneinde de economische groei te stimuleren. De export is op jaarbasis in de eerste drie maanden gedaald met 7,9 procent tot 37,27 miljard dollar (ruim 74,5 miljard gulden) gedaald.

Sinds 1984 steeg de export elk jaar, zij het een magere 0,5 procent vorig jaar, tegen 20,9 procent in 1997. De prijsindex voor de detailhandel ging eveens omlaag, met 3,2 procent in maart, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, aldus het officiële persbureau Xinhua. De inflatie daalt al sinds oktober 1997, een teken van een zwakke binnenlandse vraag, veroorzaakt door lagere bestedingen van consumenten die geconfronteerd zijn met inkomensverlaging en hogere woonlasten en duurdere medicijnen. (Reuters)