Clinton minachtte rechtbank

President Clinton is gisteren schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank. Rechter Susan Webber Wright bepaalde in Little Rock, Arkansas, dat Clinton in januari 1998 welbewust een valse getuigenis heeft afgelegd toen hij tegenover de advocaten van Paula Jones onder ede verklaarde geen seksuele relatie te hebben gehad met de stagiare Monica Lewinsky.

Het vonnis kan Clinton op een boete komen te staan en een verbod om als jurist werkzaam te zijn. Wright heeft bepaald dat Clinton alle ,,redelijke kosten'' moet betalen die Paula Jones moest maken door zijn valse getuigenis. De advocaten van Jones krijgen 20 dagen om een rekening in te dienen. Het Hooggerechtshof van Arkansas beslist over Clintons licentie.

Clinton zelf heeft tijdens de impeachment-procedure van vorig jaar steeds volgehouden dan zijn getuigenis weliswaar misleidend was, maar ,,juridisch accuraat'', gezien de zeer nauwe definitie van `seksuele relatie' die Wright hanteerde. Wright, een voormalige rechtenstudent van Clinton, is het daar niet mee eens. Clintons antwoorden waren ,,vals, misleidend en ontwijkend, met als doel het juridische proces te dwarsbomen'', zo schrijft ze in haar vonnis.

Wright stelde dat Clinton ook op andere manieren het juridische proces heeft geschaad. Zo nam hij met een andere getuige, zijn secretaresse Betty Currie, de getuigenis door, terwijl hij dat alleen met zijn juridische team had mogen bespreken. Wright merkt op dat ze de eerste rechter in de geschiedenis is die een zittend president schuldig acht aan dit vergrijp, maar ziet geen grondwettelijke bezwaren.

Wright verwierp in april 1998 de civiele aanklacht van Paula Jones tegen Clinton. Jones beschuldigde Clinton ervan dat hij in 1990 in een hotelkamer in Little Rock zijn broek had laten zakken en haar had gevraagd om orale seks. Clinton was toen gouverneur, Jones een lagere beambte. De rechter stelde evenwel dat zelfs als dat gebeurd was, het hooguit ging om grof gedrag. Jones kon niet aantonen dat haar loopbaan was geschaad door haar veronderstelde weigering.

In dezelfde rechtbank van Little Rock, Arkansas, werd gisteren Susan McDougal, een voormalige vriendin van de Clintons, vrijgesproken van obstructie van de rechtsgang. Op twee aanklachten van minachting van de rechtbank kon de jury niet tot een oordeel komen. Onafhankelijk aanklager Kenneth Starr, die zijn Whitewater-onderzoek tegen de Clintons nog altijd niet heeft afgesloten, overweegt hoger beroep.

McDougal weigerde voor Starr te getuigen omdat ze vreest dat ze van meineed zal worden beschuldigd wanneer ze de waarheid spreekt. Starr verdenkt McDougal de waarheid achter te houden over de betrokkenheid van de Clintons bij de Whitewater-zaak, een mislukte onroerend goed-transactie uit de jaren tachtig. De rechtbank gijzelde haar al anderhalf jaar voor haar weigering, maar Starr ondernam daarna de ongebruikelijke stap haar voor ditzelfde gedrag als misdadiger te vervolgen. Haar in de gevangenis overleden echtgenoot James McDougal heeft eerder wel tegen de Clintons getuigd. Ook probeerde Starr haar in Californië tevergeefs veroordeeld te krijgen voor fraude. (AP, Reuters)