BUSINESSWEEK

Een Amerikaanse werknemer die in 1994 25.000 dollar verdiende zou nu 138.500 krijgen als zijn beloning net zo snel was gegroeid als die van zijn baas. De gemiddelde Amerikaanse topmanager had in 1998 een gemiddeld inkomen van 10,6 miljoen, 442 procent meer dan het gemiddelde van twee miljoen dollar in 1990. Maar ook dat hoge gemiddelde valt in het niet bij wat de topvijf van de Amerikaanse managers verdiende. Lijstaanvoerder Michael Eisner bijvoorbeeld kreeg in 1998 575 miljoen dollar mee naar huis.

De topvijf, zo berekende BusinessWeek, hadden samen een inkomen van 1,2 miljard dollar. De groei van de topinkomens is gekoppeld aan de ontwikkeling van de aandelenmarkt. Hoewel aandelenopties altijd al deel uitmaakten van het inkomenspakket van topmanagers zijn ze nog nooit zo populair geweest als nu. Het blad stelt vast dat het Amerikaanse bedrijfsleven goed presteert maar betwijfelt of de prestaties van de managers de groei van hun inkomen voldoende rechtvaardigen. Als persoonlijke prestatie echt bepalend is voor de hoogte van dit soort inkomens, hoe komt het dan, vraagt het blad zich af, dat de topman van een onderneming die nog geen jaar oud is, eBay Inc. uit Silicon Valley, evenveel verdient als Louis Gerstner, de topmanager die IBM, een van Amerika's grootste ondernemingen, uit het slop haalde?

De koppeling tussen prestatie en beloning is nogal zwak, betoogt het blad. Het aantal aandelen dat voor beloning wordt gebruikt is zo groot en de markt is zo hoog dat iedereen in staat is geld uit de markt te halen ongeacht zijn prestatie. Maar als de markt het laat afweten is het onwaarschijnlijk, meent het blad, dat de topmanagers hun inkomens navenant zullen verlagen. Het blad concludeert: als hebzucht al goed is, dan is wel heel goed voor topmanagers.

BusinessWeek is verkrijgbaar in de kiosk.

www.businessweek.com