`Birma' jaagt beleggers in IHC niet weg

Geen enkele grote aandeelhouder heeft de afgelopen maanden zijn belang in IHC Caland verkocht nadat dat bedrijf een omstreden contract had gekregen in Birma, Zuidoost-Azië. Dat zei bestuursvoorzitter J.D. Bax gisteren bij een toelichting op de jaarcijfers van IHC Caland, een toeleverancier voor de olie- en baggerindustrie.

Wel zal het ABP, Nederlands grootste pensioenfonds en naar schatting eigenaar van 3 procent van de aandelen in IHC Caland, er bij het bedrijf op aandringen een gedragscode in te stellen. ,,Die moet specifiek zijn, objectief en verifieerbaar door buitenstaanders'', zegt een woordvoerder van ABP.

Ook ABN Amro heeft kritiek op IHC Caland. De beheerder van het Netherlands Fund, een populair beleggingsfonds voor particuliere beleggers, heeft Bax in een telefonisch onderhoud verteld dat het kan leiden tot ,,het verkopen van het belang dat het fonds in de onderneming heeft'' als IHC Caland ,,een volhardende onmaatschappelijke'' houding zou aannemen.

De twee grootste aandeelhouders, het Amerikaanse pensioenfonds Tiaa-Cref (met een belang van meer dan 10 procent) en het bedrijf General Electric (met ruim 5 procent), hebben volgens Bax geen problemen met het contract in Birma.

IHC Caland gaat in Birma voor ,,enige honderden miljoenen guldens'' een drijvend olieopslagplatform bouwen. Dat wordt door de Engelse oliemaatschappij Premier gebruikt bij de winning van gas voor de kust van Birma.

Volgens de actiegroep het Birma Comité Nederland komen de inkomsten uit de olie- en gaswinning ten goede aan de Birmese militaire junta die op grote schaal de mensenrechten schendt. Het contract van IHC leidde afgelopen zomer in Nederland tot veel commotie bij actiegroepen, vakbonden en politici. Twee jaar geleden heeft bierbrouwer Heineken zich teruggetrokken uit Birma, vorig jaar het Zweedse telecombedrijf Ericsson.

,,Toch zou ik het opnieuw doen'', zegt Bax desgevraagd. ,,We zitten in een industrie met een paar projecten per jaar. Die kun je niet laten schieten. Investeren in Birma is niet verboden – dus mag het. Als het niet mag, moet het parlement dat aangeven. Daar hebben we een parlement voor.''

Anders dan in de Verenigde Staten heeft de Europese Unie geen investeringsboycot voor Birma ingevoerd, vooral door oppositie van Frankrijk. Actiegroepen als Amnesty International wijzen op de bijzondere situatie in Birma. Het is er niet alleen zeer slecht gesteld met de mensenrechten, maar de legitiem gekozen en vervolgens gevangen gezette oppositie heeft de `internationale gemeenschap' gevraagd om niet te investeren in Birma.

De gedragscode die ABP wil komt er, zei Bax van IHC Caland gisteren. Hij had dat, zei hij, ook al in juli vorig jaar toegezegd aan een delegatie van de vakbond FNV en de PvdA. Maar Bax kon niet zeggen wanneer de code klaar is. ,,Zo'n code opstellen kost tijd en er moet ook nog geld verdiend worden.'' Hij voegde er aan toe dat een code niets zal veranderen aan het contract voor Birma. ,,Dat kan niet als je je handtekening hebt gezet.'' Het Birma Comité is gelukkig met de toezegging dat er een gedragscode komt. ,,Er is geen normale, gebruikelijke gedragscode op te stellen die in de toekomst nog het soort investeringen als in Birma mogelijk maakt'', zei een woordvoerder.

De 63-jarige Bax wordt op de jaarvergadering in juni opgevolgd door de 55-jarige A.C. (Aad) de Ruyter die afkomstig is van het Zweeds-Britse maritieme concern Kvaerner.

    • Remmelt Otten