VS moeten bank 909 miljoen betalen

De Amerikaanse overheid moet 909 miljoen dollar betalen aan de Glendale Federal Bank in Californië. De bank was in 1989 bijna failliet gegaan door veranderingen in de wet op het bankwezen en was met een eis van 2 miljard dollar naar de rechter gestapt. Door de wetswijziging was het banken niet langer toegestaan verliezen van overgenomen instellingen over een lange periode af te schrijven. Glendale kocht in 1981 de noodlijdende First Federal Savings and Loan Association en mocht toen nog de verliezen van 734 miljoen dollar over 40 jaar afschrijven. De wetsverandering maakte dat later onmogelijk en Glendale kwam aan de rand van de afgrond terecht. Meer dan 125 banken hebben de overheid voor de gevolgen van de wijziging aangeklaagd. Volgens de New York Times kan dat de regering tussen de 30 en de 50 miljard dollar kosten. (DPA)