Tegenwind in technologiesector

Aandelen van bedrijven in de Europese technologiesector hebben vanmorgen gematigd gereageerd op de winstwaarschuwing van de Amerikaanse computerfabrikant Compaq. In Japan eindigden de aandelen van technologiebedrijven als Sony, Toshiba en NEC vanmorgen wel fors lager.

Compaq waarschuwde vrijdag na het sluiten van de Amerikaanse beurs dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal van dit jaar zal uitkomen op zo'n 15 dollarcent (bijna 30 cent) per aandeel, minder dan de helft van wat analisten hadden voorzien. De omzet van Compaq bedraagt naar verwachting 9,4 miljard dollar in plaats van 10 miljard dollar. In de niet officiële handel na beurs daalde het aandeel Compaq in New York vrijdagavond 16 procent naar 26 dollar.

Aandelen van Europese bedrijven als ST Microelectronics, Alcatel en Sap die een nauwe relatie hebben met de computerindustrie openden vanmorgen iets lager. Analisten en beleggers vrezen dat de winstwaarschuwing van Compaq vanmiddag zal leiden tot een scherpe koersval van technologie-aandelen in de Verenigde Staten, het land waar de meeste producenten van computerapparatuur hun thuisbasis hebben. Eerder meldde de pc-divisie van IBM een verlies van 1 miljard dollar over 1998.

Intel, 's werelds grootste producent van processoren, publiceert morgen cijfers over het eerste kwartaal van '99. Intel wordt beschouwd als een betere graadmeter voor de algemene stand van zaken in de Amerikaanse computerindustrie. Ook Apple, Sun, Cisco en Microsoft zullen de komende twee weken cijfers presenteren over het eerste kwartaal.

Volgens Compaq valt de vraag naar computers tegen en staan de prijzen van bedrijfspc's onder druk. De prijs van een gemiddelde consumenten-pc is in de VS gedaald tot 900 dollar.