Smeergeld van Stork voor NAM-opdracht

Stork heeft eind jaren tachtig 2,3 miljoen gulden smeergeld betaald aan een projectmanager. Dit blijkt uit een onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), waaruit het weekblad FEM/De Week citeert.

De gewraakte manager, Joop Vos, was betrokken bij een grote order die Stork (machinebouw en industriële dienstverlening) uitvoerde voor de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Het ging om de bouw van een grote gaszuiveringsinstallatie, die was begroot op 62 miljoen maar uiteindelijk 100 miljoen gulden heeft gekost. Om dat verschil betaald te krijgen zou Stork 2,3 procent van de omzet aan Vos hebben betaald.

Stork betaalde het geld aan de postbusvennootschap Panther Holding op Guernsey, zo heeft een woordvoerder van het bedrijf vanmorgen bevestigd. Het geld werd volgens de FIOD doorgesluisd naar rekeningen van (familieleden van) Vos, die eind jaren tachtig in dienst was van ingenieursbedrijf Badger. Namens Badger (nu Raytheon) was Vos verantwoordelijk voor het contract met Stork.

Stork noemt het bedrag geen smeergeld maar ,,commissies'', aldus financieel bestuurder Hans van den Boogaard van Stork in FEM/De Week. Maar hij erkent dat niet het hele bedrag wordt gedekt door ,,legitieme'' diensten. ,,Als je achteraf gaat kijken hoe dat spel in elkaar zit, dan ontkom je niet aan de gedachte dat het wel eens een ander etiket gehad zou kunnen hebben.''

De constructie kwam in de openbaarheid na een onderzoek van de FIOD, die een tip ontving van een voormalige zakenpartner van Vos. Naar aanleiding van het FIOD-onderzoek loopt inmiddels enige maanden een rechtszaak tegen Vos in Den Haag.

Vos, oud-voorzitter van de VVD-fractie in Wassenaar, zegt niets te weten van de postbusfirma op Guernsey. Volgens FEM/De Week denkt Vos dat de Stork-managers de miljoenen zelf in hun zak hebben gestoken.

Bij de NAM heeft een externe controleur geen aanwijzingen gevonden dat ook medewerkers van de NAM zijn betaald'', aldus een woordvoerder van het bedrijf.