Pritzker prijs voor Britse architect

De Britse architect Sir Norman Foster (63) heeft de prestigieuze Pritzker Architectuur Prijs 1999 gewonnen. Foster is vooral bekend van zijn hoge torens en luchthavens die hij in ware kunstwerken veranderde. De prijs bedraagt 200.000 gulden en een medaille die hij op 7 juni in het Altes Museum in Berlijn krijgt uitgereikt. Foster is op dit moment betrokken bij de renovatie van het Reichstag-gebouw in Berlijn. Andere werken van Foster zijn de vliegvelden Stansted in Londen en Chek Lap Kok in Hong Kong en de metro in Bilbao. Hij is ook bezig met een face-lift van Londen, die onder meer het Wembley stadion, het British Museum, een voetgangersbrug over de Thames en enkele bankgebouwen omvat. De jury roemde de `lyrische zuiverheid' van zijn werk, dat, op welk formaat ook, `hoogst persoonlijk, functioneel en ronduit mooi' wordt genoemd. (Reuters)