Origin

Na de eerste twee delen van de serie verzamel-cd's voor onbekend talent met r&b en singer/songwriters, komt het Nederlands Pop Instituut nu met Origin - Global Athmospheres voor niet-westerse dansmuziek. Zo aardig en veelbelovend als de eerste twee cd's klonken, zo onbestemd is deze derde. Wat op papier een interessante inventarisatie lijkt (`wat zou er in Nederland door allochtoon en autochtoon zoal voor exotische dance gemaakt worden?'), blijkt in realiteit een bleek geheel. Met de toevoeging `niet-westers' is er altijd het gevaar van een kitschig effect. Een enkeling (Suns of Arqua, Ofra Haza) lukte het eerder om bijvoorbeeld Turkse elementen (zang, ritme) overtuigend te combineren met westerse electronica, maar vaker wordt er alleen een oppervlakkig `sausje' toegevoegd.

Het grootste probleem van Origin is het jaren '80-geluid van synthesizers waarmee ongeveer alle nummers zijn volgespeeld. Daardoor, en door de iele drumcomputers klinken de nummers gladjes en bombastisch. Gunstige uitzondering is de schreeuwzang in het nummer Pacha Mama van Whà Hà en de grimmige beats van het door Junkie XL geproduceerde Project Entropy - maar dat laatste heeft weer weinig `global athmosphere'.

Origin - Global Athmospheres (NPI UNS 00/03)