`Onderzoeken moord studente deugen niet'

De onderzoeken naar de moord in mei 1997 op de Groninger studente Anne de Ruyter de Wildt zijn slecht uitgevoerd. Dit blijkt volgens de Stichting Groningen Veilig uit twee openbaar gemaakte verslagen van de Rotterdamse oud-hoofdcommissaris J. Blaauw en oud-officier van justitie J. de Valk.

De Stichting eiste openbaarheid van de volledige rapporten, wat aanvankelijk door het Groninger openbaar ministerie werd geweigerd. Na tussenkomst van minister Korthals (Justitie) zijn de stukken in geanonimiseerde versie vrijgegeven.

In de verslagen onderzocht zowel Blaauw als De Valk bepaalde delen uit het dossier. Blaauw drong aan op DNA-onderzoek van een op het lichaam van Anne gevonden haar. De uitkomst hiervan wordt deze maand verwacht.

Volgens woordvoerder B. Valk van `Groningen Veilig' bevestigen de verslagen wat de stichting altijd al vermoedde, namelijk dat het eerste onderzoek ,,bar slecht'' is geweest. Belangrijke sporen zouden niet zijn onderzocht en getuigen zouden op amateuristische wijze zijn verhoord.

Anne de Ruyter de Wildt werd in de vroege ochtend van 1 mei 1997 vermoord bij het Noorderstation in Groningen. De dader werd nooit gevonden. De Stichting Groningen Veilig eist nu dat het OM een onafhankelijke deskundige een second opinion laat uitvoeren, maar het OM wijst dit af.

Volgens het OM zijn er door Blaauw en De Valk in feite al second opinions uitgevoerd. ,,Op grond van hun suggesties en opmerkingen heeft een nieuw rechercheteam vorig jaar onvolkomenheden en open einden onderzocht'', aldus een woordvoerster van het OM. ,,Alles wat onderzocht moest worden is onderzocht. Maar dit leverde geen nieuwe aanknopingspunten op.''

De vader van Anne, de Groninger advocaat J. de Ruyter de Wildt, meent echter dat belangrijke zaken nog steeds niet of niet goed zijn onderzocht. Verder wil De Ruyter de Wildt via gesprekken met Tweede-Kamerleden bewerkstelligen dat Korthals het OM alsnog opdracht geeft tot een second opinion.