Officieren vormen nieuwe junta Niger

Twee dagen na de moord op president Ibrahim Baré Maïnassara hebben lagere officieren gisteren een junta gevormd in de West-Afrikaanse staat Niger.

De zogeheten Nationale Verzoeningsraad is van plan negen maanden aan de macht te blijven. In het desbetreffende decreet van gisteren, dat werd uitgegeven na de begrafenis van de vermoorde president, maakte de junta bekend dat alle nationale instituties, waaronder het parlement en het Hooggerechtshof, zijn ontbonden. De junta zegt alle internationale verplichtingen van Niger te zullen respecteren.

Alle hoge leger- en politieofficieren zijn ontslagen. Deze ontwikkeling weerspiegelt een tweedeling onder de militairen die de al bestaande politieke crisis in het land kan verergeren.

Volgens een militaire woordvoerder is majoor Daouda Malam Wanké (45) de nieuwe sterke man van het regime. Hij was de commandant van de presidentiële lijfwacht, die generaal Maïnassara vrijdag doodschoot in een zorgvuldig voorbereide actie. Majoor Wanké wordt als integer maar hard beschouwd.

Het is niet bekend waar de legerchef van Maïnassara, kolonel Moussa Moumouni Djermakoye, zich bevindt. In het eerste decreet van de nieuwe junta werd zijn vervanging door majoor Soumana Zangouina bekendgemaakt. Volgens militaire bronnen hadden medeofficieren zaterdag een beroep gedaan op Djermakoye om de macht in Niger over te nemen. Djermakoye eiste echter als voorwaarde voor zijn machtsaanvaarding de aanhouding van de daders van de moord op de president. Er is geen enkel teken van dergelijke arrestaties.

De hoofdstad Niamey is rustig gebleven sinds de moord op de president. Het is nog niet duidelijk hoe de bevolking reageert op de terugkeer van een militair regime. Maïnassara kwam in 1996 ook bij een staatsgreep aan de macht, maar werd vier maanden later tot president gekozen in overigens door de oppositie als frauduleus bestempelde verkiezingen.

Veel inwoners, onder wie tegenstanders van Maïnassara, zeiden niet gelukkig te zijn met de moord. Zij vreesden dat de moord leidt tot problemen binnen de strijdkrachten. (Reuters)