Nederlaag Telecom Italiain fusiestrijd

Telecom Italia heeft een gevoelige nederlaag geleden in zijn pogingen een overname door Olivetti te voorkomen. Op een aandeelhoudersvergadering zaterdag slaagde het er niet in het daarvoor vereiste quorum te halen.

Telecom Italia wil nu steun zoeken bij buitenlandse telecommunicatiebedrijven. ,,Dit is geen nederlaag'', bezwoer Franco Bernabè, de chief executive officer van Telecom Italia, toen bleek dat maar 22,3 procent van de uitstaande aandelen was vertegenwoordigd op de aandeelhoudersvergadering. Die bijeenkomst was uitgeschreven om een onderdeel van het verdedigingsplan tegen Olivetti goed te keuren. Voor rechtsgeldige besluiten had minimaal een derde van de aandelen vertegenwoordigd moeten zijn.

Olivetti vierde de lage opkomst als een overwinning. Dit illustreert ,,de desinteresse en de diepe twijfels in de markt over de maatregelen die zijn voorgesteld door de leiding van Telecom'', stelde Olivetti in een verklaring. Waarschijnlijk wil een aantal institutionele beleggers nog even de kat uit de boom kijken in deze felle strijd, de grootste overnamepoging binnen Europa.

Zaterdag lag het voorstel op tafel om spaaraandelen Telecom Italia te converteren in gewone aandelen. Dat zou de overnamepoging duurder hebben gemaakt. Eind deze maand had een andere verdedigingsmaatregel besproken moeten worden, een plan om Telecom Italia te laten fuseren met zijn dochter voor draadloze telefonie, Tim. Gezien het échec van zaterdag is die tweede aandeelhoudersvergadering geschrapt.

Telecom Italia wijzigt nu zijn strategie. Het bedrijf wil ,,de voorstellen onderzoeken die de markt kan aanbieden''. De meest voor de hand liggende opties zijn buitenlandse telecommunicatiebedrijven uitnodigen een tegenbod uit te brengen of hen vergaande samenwerking aanbieden.

Die strategie heeft veel haken en ogen. Het centrum-linkse kabinet heeft gezegd dat het graag ziet dat Telecom Italia in Italiaanse handen blijft. Het ministerie van Schatkist kan met een zogeheten golden share van 3,4 procent samenwerking met of overname door buitenlandse partners blokkeren.

Analisten zeggen dat Telefónica (Spanje) een ideale partner zou zijn gezien de complementariteit van de bedrijven. British Telecom is een voor de hand liggende gegadigde omdat dat bedrijf over veel contanten beschikt. Het Amerikaanse SBC heeft volgens de Italiaanse pers eerder belangstelling getoond.

Telecom Italia heeft twee keer eerder plannen voor buitenlandse samenwerking in een gevorderd stadium zien mislukken. Met AT&T en met Cable and Wireless leken akkoorden onder handbereik.

De opstelling van het Italiaanse kabinet kan een belangrijke rol spelen in het verdere verloop van de strijd tussen Telecom Italia en Olivetti. Van de zijde van Telecom is het kabinet ervan beschuldigd een schijnneutraliteit op te houden en achter de schermen Olivetti te steunen. Zowel het ministerie van Schatkist als de Italiaanse centrale bank (die 2,6 procent van de aandelen heeft) lieten verstek gaan op de aandeelhoudersvergadering.

Olivetti heeft zaterdag een belangrijke slag gewonnen, maar niet de oorlog. In beurskringen bestaat nog kritiek op het bod, dat met 11,5 euro per aandeel Telecom Italia als betrekkelijk zuinig wordt gezien. Bovendien is het bod van Olivetti nog niet officieel van kracht en blijft enige twijfel bestaan over Olivetti's voorman Roberto Colaninno, nadat Olivetti onlangs een groot aantal aandelen Telecom Italia had verkocht om de prijs ervan te drukken.