LOUIS DAVIDS

Louis Davids (1883-1939) mocht niet ontbreken in de voorbeeldig verzorgde serie cd's die het Theater Instituut Nederland uitbrengt onder de titel Cabaret Klassieken. Het probleem is alleen dat veel van zijn liedjes al op andere cd's staan. EMI bracht tien jaar geleden twee fraaie Davids-compilaties, met 44 nummers waarvan er nu zes (waaronder kassuccessen als De kleine man en Als je voor een dubbeltje geboren bent) ook weer op deze nieuwe cd te vinden zijn. Toch maakten Maarten Eilander en Harry Coster met goeddeels minder bekend materiaal, opnieuw een representatieve doorsnee van Davids' repertoire. Eén opname is zelfs een primeur: het titellied van de revue `t Is voor de bakker, in 1930 wel opgenomen, maar om onbekende redenen nooit op de plaat is gezet. Een bits curiosum is het, over het feit dat alles in de wereld om geld draait – niet alleen in de politiek en het huwelijk, maar óók bij de revue zelf. Een muziekje, een dansje en een komiek met wat grappen (,,knip uit De Lach zo veel je mag/ of uit de kroeg, moppen genoeg'') en hùp, daar heb je weer een revue die de kassa spekt. Misschien was dat laatste iets te onthullend en te ontgoochelend om het op de markt te brengen.

Op alle opnamen, uit de jaren 1929, 1930 en 1935, wordt Davids louter begeleid door een pianist. Hier ontbreekt dus het puntige geluid van de jazz-achtige orkestjes waarmee hij andere liedjes heeft gezongen. Dat maakt deze compilatie iets minder luisterrijk, maar daarom niet minder boeiend: met zijn dunne, maar trefzekere timbre en zijn laconieke voordracht is Louis Davids nog steeds de modernste van alle vooroorlogse cabaretiers.

Louis Davids. FAV 1-95202.