Kleinzoon II

Prins Wilhelm-Karl von Preussen (76), zakenman in ruste, voelt zich altijd nog verantwoordelijk voor zijn grootvader, de Duitse keizer Wilhelm II. ,,Je kunt mensen niet beoordelen, los van hun tijd.'' Dat geldt ook voor de nazi-periode, die de familie sterk verdeelde. ,,Mijn vader en mijn oom prins Eitel waren absoluut en totaal antinazi. De kroonprins heeft even gedacht dat hij zo de kroon misschien weer terug zou kunnen krijgen, maar keerde zich al snel ook tegen Hitler. Prins August Wilhelm werd daarentegen een echte bruinhemd, hoewel dat eigenlijk helemaal niet bij hem paste. Hij was een estheet, bevriend met veel joodse kunstenaars. Ik weet nog dat op een kerstavond de hele familie bij elkaar was, en dat wij kinderen naar buiten gestuurd werden, omdat er tussen die broers – want ze hadden veel temperament – daarover een schreeuwende ruzie uitbrak.''

Ik vraag hem naar het gelukstelegram dat de keizer in 1940 aan Hitler stuurde ter gelegenheid van `de door God geschonken overwinning' op Frankrijk. ,,Ik vraag me nog altijd af of dat telegram wel van hem was. Mijn grootvader moest niets hebben van hun gangstermentaliteit. Ik herinner me hoe bewogen hij ons in 1934 na het avondeten voorlas over de moord op Dolfuss. Maar hij was wel enthousiast over de successen van de Wehrmacht. Dat was nog altijd een beetje zijn leger.''

Aan het herstel van de monarchie had hijzelf nooit meer gedacht. ,,De kroonprins op den duur ook niet. Zijn zoon Louis Ferdinand misschien nog een beetje. Hij zei: als ik word geroepen, ben ik bereid. Maar ja, wie zou hem roepen?''