Kerk en Wereld

,,Wereldse muziek was bij ons thuis streng verboden, want mijn vader is predikant. We zongen allemaal in zijn kerk en leerden instrumenten bespelen. Mijn oudere broer Wyclef begon een paar jaar geleden toch een `wereldse' band, The Fugees, en dat werd hem niet in dank afgenomen. Inmiddels hebben mijn broer Sedeck en ik samen een plaat gemaakt, Brother & Sister. Mijn ouders hebben zich er nu maar bij neergelegd.''

De Amerikaanse Melky Jean groeide op in New Jersey, als dochter van het Haïtiaanse, Franstalige echtpaar Jean. Ze begon haar carrière als operazangeres in New Jersey. Maar naar Melky's zeggen waren er te weinig rollen voor zwarte vrouwen. Daarom legde ze zich toe op popmuziek, samen met haar broer, de multi-instrumentalist Sedeck Jean, onder de naam Melky Sedeck. Hun onlangs verschenen debuut-cd laat prachtige soulmuziek horen, waarin Melky's expressieve stem een hoofdrol speelt. In het laatste nummer (de `ghost track' Tragedy van Milli Vanilli) is broer Wyclef te horen op gitaar. Melky Sedeck treedt hier komend weekend op als voorprogramma van The Roots. Melky zingt en Sedeck is een `one man band'.

,,Mijn vier broers en zussen en ik hebben altijd een familie-groep gehad. Daarmee speelden we 's zondags christelijke rockmuziek in de kerk. Wyclef op gitaar, Sedeck op drums en ik zong. Mijn vader spreekt nauwelijks Engels, dus gaandeweg begonnen we stiekem ook popliedjes te zingen. Als ze geen rockritme hadden kon vader iets werelds niet onderscheiden van iets christelijks. Bij een dienst voor een overleden jongetje hebben we bijvoorbeeld eens Biko van Peter Gabriel gezongen, maar dan met andere woorden: `There once was a little boy/ they named him John'. Alleen rap herkende hij meteen, aan het ritme.

,,Mijn broer Sedeck en ik gingen allebei naar de universiteit, ik zou advocaat worden en hij studeerde theaterwetenschappen. Vervolgens begon ik opera te studeren en langzamerhand raakten Sedeck en ik toch verzeild in de popmuziek. Het werd makkelijker toen mijn broer Wyclef met The Fugees voor ons de weg baande, binnen ons gezin, bedoel ik. Door hem kwamen onze ouders er achter dat je popmuziek best kunt combineren met een gezonde en godsvruchtige levensstijl.

,,Het was een vreemde overgang om je vanuit ons beschermde gezin ineens in de popwereld te begeven. Zo mocht ik als tiener nooit make-up dragen, en mijn eerste bioscoopfilm zag ik pas een paar jaar geleden. Onze ouders luisteren ook niet naar onze platen, ze zijn nog altijd even strikt. Wat betreft detoekomstverwachtingen voor hun kinderen zit het hen niet mee. Ons zusje van negen wil nu ook zal zangeres worden. Eén broer heeft tenminste zijn rechtenstudie afgemaakt, maar zelfs hij zit nu in de showbizz: als entertainment attorney.''

Melky Sedeck: 16/4 013 Tilburg; 17/4 Nighttown Rotterdam; 18/4 Paradiso Amsterdam. Cd Sister&Brother: MCA (MCD 11933)

    • Hester Carvalho