Iraanse topofficier in Teheran vermoord

Een van de hoogste Iraanse legerofficieren. luitenant generaal Ali Ali Sayyed Shirazi, is zaterdag in de hoofdstad Teheran doodgeschoten. De gewapende Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen-Khalq (heilige strijders van het volk) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Iran heeft geprotesteerd bij Irak, dat de Mujahedeen-Khalq onderdak biedt en ook anderszins steunt.

Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei en parlementsvoorzitter Ali Akbar Nateq-Nouri kritiseerden gisteren de Verenigde Staten en andere Westerse landen die ,,deze criminele en terroristische groep steunen''. Maar de hele Iraanse politieke klasse heeft, voor eenmaal verenigd, de moord veroordeeld op generaal Shirazi door de ,,schijnheiligen van het volk'' zoals de Mujahedeen in de officiële terminologie bekendstaan.

Generaal Shirazi, adjunct-chef staf van de Iraanse strijdkrachten, werd volgens de Iraanse radio doodgeschoten door ,,een als straatveger vermomde gewapende terrorist'' toen hij zijn zoon naar school bracht. De aanslag kwam vlak voor de belangrijke militaire parade op 18 april ter gelegenheid van de Nationale Dag van de Strijdkrachten. Generaal Shirazi werd gezien als een held uit de oorlog tegen Irak (1980-'88) waarin hij het grootste deel van de grote offensieven leidde. Hij was ook betrokken bij het afslaan van een groot landoffensief vanuit Irak in de Iraanse grensprovincies van de Mujahedeen-Khalq in 1988, waarbij talrijke strijders van de oppositiebeweging werden gedood.

Na een periode waarin de Mujahedeen-Khalq met enig succes met politieke en diplomatieke middelen Westerse regeringen en parlementen het hof maakte, heeft zij zich het afgelopen jaar weer meer tot gewelddadige actie tegen Iran bekeerd. De koerswijziging heeft te maken met de verkiezing van de hervormingsgezinde Mohammad Khatami als president, met wie Westerse regeringen toenemend bereid zijn om zaken te doen. Het grootste deel van de aanhang van de Mujahedeen-Khalq bevindt zich in kampen in het Iraakse grensgebied met Irak. De Engelstalige krant Tehran Times riep vandaag in een commentaar op tot ,,de zwaarste militaire acties'' om deze kampen te vernietigen. (AFP)