Internetoorlog

De Kosovo-crisis is de eerste `Internet-oorlog', wordt wel gezegd. Getuigenissen vanuit Joegoslavië en Servië over de angst voor de bommen, de paniek en de heroïek zijn dagelijks in nieuwsgroepen te raadplegen, evenals droevige verslagen van gedeporteerden. Persoonlijke getuigenissen zijn te lezen op de verschillende propaganda-sites van Servië en de Albanezen.

Mensen kennen en ten onder zien gaan aan honger en vervolging is voor een verslaggever een `verhaal'. BBC-correspondent Ben Brown berichtte gewetensvol over de teloorgang van een schoonmaakster en kokkin die hij in Pristina leerde kennen, die nu, gescheiden van haar familie, in een vluchtelingenkamp in Macedonië ten onder gaat. ,,Nu is zij lichamelijk en geestelijk kapotgemaakt, gescheiden van haar familieleden.''

Aan de Prinsengracht in Amsterdam, in het Anne Frankhuis, vergapen zich intussen dagelijks duizenden aan de gruwelijkheden, de Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog aangedaan. Maar dat was geschiedenis.

Dit fragment is afkomstig uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op de website van NRC Handelblad: www.nrc.nl