Internationale beurzen

LONDEN

De winstwaarschuwing van pc-fabrikant Compaq heeft de Europese beurzen betrekkelijk weinig schade gedaan. Bijna overal was slechts sprake van een licht verlies. De beurs in Londen stond tegen het middaguur 0,8 procent lager op 6423,8 punten. Van een grote verkoopgolf was echter geen sprake, vooral omdat er, volgens handelaren ,,door de lage rente nu eenmaal weinig alternatieve bestedingen zijn''. De S&P Global, een index voor termijncontracten, stond op 16 punten verlies, wat bij de aandelenhandel in de Verenigde Staten, later op de dag, kan wijzen op een verlies van de Dow Jones-index van circa 130 punten.

FRANKFURT

De Dax-index had deze maand nog niet eerder op verlies gestaan, maar vanochtend moest deze barometer bij de opening licht achteruit. Tegen het middaguur herstelde de DAX zich echter en steeg 0,2 procent tot 5.134,9 punten. Het sportconcern Adidas-Salomon noteerde vanochtend 0,7 procent lager, nadat het bedrijf bekend had gemaakt over het eerste kwartaal een winstdaling van 35 tot 40 procent te verwachten. Het industriële concern Mannesmann boekte een winst van 1,3 procent nadat Olivetti een stapje dichter bij de overname van Telecom Italia is gekomen. Mannesmann neemt het belang van Olivetti over in de Duitse mobiele telecomoperator Omnitel.

PARIJS

De beeldbepalende CAC 40-index daalde vanochtend 0,7 procent tot 4331,41 punten. Vooral het drankenconcern Pernod Ricard moest inleveren. Het aandeel ging met 3,4 procent achteruit nadat een Franse rechter een veto had uitgesproken over de verkoop van dochter Orangina aan Coca-Cola.

AZIË

De handel op de effectenbeurs van Tokio is vanochtend in mineur verlopen. De Nikkei-index zakte flink, met 348,23 punten tot 16.507,40. De daling van 2 procent werd een correctie genoemd op de stijging die de aandelenkoersen op de voorgaande vijf beursdagen hadden laten zien. Verder liepen de handelaren vooruit op de daling die Wall Street later vermoedelijk zal laten zien. De beurs van Zuid-Korea was licht hoger. De aandelenkoersen gingen gemiddeld met 0,3 procent omhoog. Hong Kong sloot 1,4 procent lager.