ING grijpt opnieuw mis in China

ING moet zeker nog een jaar wachten op vergunning om in China actief te worden in verzekeringen. Tijdens een bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Handel kreeg het financiële concern vanochtend te horen dat het nog enige tijd in de wachtkamer moet zitten. ING hengelt al vele jaren naar een toelating tot deze veelbelovende markt van 1,2 miljard Chinezen.

Het bezoek van ING in het kader van een zware Nederlandse handelsmissie liep ook vorig jaar op een teleurstelling uit. Bij een missie van de toenmalige minister Wijers kwam de bank en verzekeraar ook al met lege handen thuis. Dit jaar wordt het bezoek gesteund door minister Jorritsma van Economische Zaken en bevindt bovendien koningin Beatrix zich in China.

Volgens bestuurslid A. Rinnooy Kan van ING bejegende de onderminister van Buitenlandse Handel hem uiterst vriendelijk, maar deed hij geen enkele concrete toezegging. ,,Hij zei alleen dat we hoog op de lijst staan'', aldus Rinnooy Kan. Hoe lang ING nog moet wachten vertelde de onderminister echter niet.

Ook bestuursvoorzitter K. Storm van concurrent Aegon bracht een bezoek aan het Chinese ministerie. In zijn geval ging het alleen om het verstevigen van de relaties. Aegon is nog maar kort geleden begonnen met de tijdrovende procedure om op de Chineze verzekeringsmarkt actief te worden. Volgens Storm is het nog veel te vroeg om zelfs maar een formele aanvraag in te dienen voor een vergunning om polissen te mogen verkopen.