IJshockeyers wissen schande uit

Met groot vertoon van macht werd de Nederlandse ijshockeyploeg gisteren in Tilburg wereldkampioen in de C-poule. Promotie naar de B-groep was daarmee een feit. Maar hoe nu verder?

Een bescheiden succesje markeerde gisteren het afscheid van Nederlands meest gelouterde ijshockeyer. Voldaan keek Ron Berteling (41) terug op zijn noodgedwongen rentree in de ploeg die de laatste jaren steeds verder wegkwijnde. ,,Maar de basis blijft smal'', besefte de record-international. ,,Dus laten we vooral koesteren wat we hebben en hopen dat de vonk op een goede dag overspringt op die jonge gasten.''

Nederland promoveerde gisteren naar de B-poule en maakte daarmee de schande van een jaar geleden ongedaan toen de ploeg in Slovenië na zeven nederlagen op rij afgleed naar de kleuterklas van het internationale ijshockey. Dankzij een ruime zege op Roemenië (9-1) in het afsluitende duel bij het WK voor C-landen keert de nationale selectie volgend jaar terug in de poule waar het volgens bondscoach Doug Mason thuis hoort. ,,Daar spelen wij om een plaats tussen drie en zes'', klonk het vastberaden. ,,Want van Polen, Estland en Denemarken winnen we for sure.''

Berteling ontbreekt over twaalf maanden, zo verzekerde Mister IJshockey zijn gehoor gisteren na afloop. ,,Op m'n erewoord.'' Zijn terugkeer in de nationale ploeg was eenmalig geweest en kon uitgelegd worden als een laatste vermetele poging om zijn geliefde sport een dienst te bewijzen. ,,Ik hoop in elk geval dat ik wat betekend heb voor het Nederlandse ijshockey'', luidde de bescheiden mening van de 213-voudig international.

Zeven doelpunten nam Berteling afgelopen week voor zijn rekening en daarmee groeide de routinier uit tot een van de topschutters. In vijf duels schoot Nederland in totaal liefst 43 keer raak in. Daar tegenover stonden slechts drie tegentreffers. Hoe indrukwekkend de overmacht misschien ook leek, de cijfers vertelden meer over de beperkte kwaliteiten van landen als Bulgarije, China en Litouwen dan over de vermeende slagkracht van Nederland.

Van Roemenië was aanzienlijk meer verwacht dan het povere verweer dat de Oost-Europeanen gisteren in Tilburg boden. Niet voor niets gaf bondscoach Mason vooraf hoog op over de Roemenen. ,,Een defensief zeer stugge ploeg'', wist de geboren Canadees vorige week na het duel tegen Kroatië. Waar hij die bewering op baseerde werd gisteren niet duidelijk, want Roemenië wekte geen moment de indruk Nederland serieus in verlegenheid te kunnen brengen. Doelman Honoré Loos kreeg slechts losse flodders op zich afgevuurd. Eén afzwaaier trof in de slotfase zowaar nog doel ook.

Van een wedstrijd was toen allang geen sprake meer. Nederland leidde op dat moment met 7-0 en dankte die comfortabele voorsprong aan een bliksemstart. Met geraffineerd aanvalsspel en gesteund door een solide verdediging werd Roemenië in de openingsfase overrompeld. Al na 27 seconden brak veteraan Berteling op aangeven van aanvoerder Tommy Hartogs de score open. ,,We hebben het hart uit hun spel gehaald'', constateerde Mason tevreden.

Gefrustreerd door het eigen onvermogen verloren de Roemenen gaandeweg hun zelfbeheersing. Dat gold eveneens voor een Roemeense verslaggever die Mason naderhand op uiterst cynische toon vroeg ,,hoe het eigenlijk voelde om tegen een tegenstander te spelen die 87 strafminuten kreeg''. Het antwoord was al even bits. ,,Jullie speelden een smerige wedstrijd en verdienden de straf'', meende Mason.

Een overtuigend optreden in de C-poule is allerminst een garantie voor een succesvol vervolg in de op een na hoogste divisie. Dat weet ook Mason, hoewel hij gisteren blaakte van zelfvertrouwen. Om te voorkomen dat Nederland volgend jaar meteen weer degradeert staat de bondscoach voor de taak om ,,minimaal deze fantastische ploeg bijeen houden''. Dat lijkt niet eenvoudig, met een selectie waarvan het merendeel sport met werk en/of studie combineert.

Vraag is bovendien of Mason volgend jaar zelf nog langs het ijs staat. Zijn contract met de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) loopt binnenkort af. Masons aanblijven hangt af van de verrichtingen van de nationale ploeg van Duitsland, die momenteel actief is bij het WK voor B-landen in Noorwegen. Mason combineert het bondscoachschap met een functie als trainer-coach van het Duitse Krefeld. Mocht Duitsland promoveren dan is de kans groot dat de laatste competitieronden van de Deutsche Erste Liga samenvallen met het WK voor B-landen. Mason: ,,Ik ben van goede wil, maar dan wordt het moeilijk om het een met het ander te combineren.''

Hoopvoller was Mason gestemd over het het plan dat de NIJB zaterdag ontvouwde. Volgend seizoen wordt de eredivisie uitgebreid van zes naar elf. Amsterdam, Den Haag, Deurne, Heerenveen, Nijmegen en Tilburg krijgen gezelschap van Assen, Dordrecht, Den Bosch, Geleen en Utrecht, clubs die het afgelopen jaar uitkwamen in de eerste divisie. Mogelijk maakt ook het Belgische Geel komend najaar zijn opwachting in de hoogste afdeling.

Met de uitbreiding wil de bond de ontplooiing van jeugdig talent stimuleren. Vanaf volgend seizoen zijn nog slechts vijf in plaats van zeven buitenlandse spelers toegestaan. Het jaar daarop wordt dat aantal teruggebracht naar drie. Een goede zaak, volgens Mason. ,,Jeugdspelers moeten een kans krijgen en niet op de bank zitten omdat een of andere derderangs import zonodig op het ijs moet staan.''

Ook Berteling juicht het voorstel toe, al maakte hij gisteren één kanttekening. ,,Die jonge gasten moeten helden hebben waar ze zich aan op kunnen trekken.'' Zelf begon Berteling zijn loopbaan in de jaren zeventig toen Nederlandse Canadezen de toon zetten in de nationale competitie. ,,Van die mannen heb ik enorm veel opgestoken.'' Zoveel dat hij op 41-jarige leeftijd nog bij kon dragen aan de promotie naar de B-poule.