Hongarije houdt hulp Russen tegen

De Hongaarse autoriteiten houden sinds gisteren aan de grens met de Oekraïne een Russisch-Wit-Russisch hulpkonvooi voor Joegoslavië tegen, omdat het voor een deel uit militaire pantservoertuigen bestaat en tien andere vrachtwagens zo grote hoeveelheden dieselolie vervoeren – 56 ton – dat van civiele hulpverlening geen sprake zou zijn. De leveranties zijn volgens Boedapest in strijd met het wapenembargo tegen Joegoslavië. ,,Dieselolie kun je niet zien als humanitaire hulp'', aldus een Hongaarse woordvoerder.

De Russen hebben de pantserwagens teruggetrokken maar eisen doorgang van de overige 68 vrachtwagens. Hongarije weigert met verwijzing naar de grote hoeveelheden brandstof. Het konvooi vervoert verder onder andere een veldhospitaal, medische apparatuur, ontsmettingsmiddelen, dekens en voedsel.

Moskou is woedend. Het waarschuwde Boedapest vandaag dat de actie de bilaterale relaties kan beschadigen. De Hongaarse ambassadeur werd zowel gisteren als vanochtend in Moskou op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Igor Ivanov zei de Hongaarse actie tegen de hulpgoederen ,,walgelijk'' te vinden, ,,Ze gaat in tegen alle regels en gebruiken.'' Moskou brengt het Hongaarse initiatief in verband met de recente toetreding van Hongarije tot de NAVO. Een Russische woordvoerder zei vandaag dat ,,dit aangeeft hoever de NAVO wil gaan.''

President Jeltsin stuurde gisteren zijn minister voor Noodsituaties naar Boedapest om een oplossing te vinden.

Ook Joegoslavië heeft inmiddels scherp bij de Hongaren geprotesteerd. (Reuters, AFP)