Hollandse kunst in Duits slot

In een kasteel in het Oost-Duitse Oranienburg komt een museum voor 17de- en 18de-eeuwse Hollandse kunst. Het te restaureren slot moet volgend jaar opengaan als museum voor Nederlandse kunstwerken die voor Duitse opdrachtgevers zijn gemaakt. In enkele zalen is nu al een reizende tentoonstelling ingericht over Nederlandse kunst en cultuur uit die tijd aan Duitse vorstenhuizen. Deze expositie Onder den Oranjeboom gaat eind dit jaar naar Apeldoorn. Pronkstuk in Oranienburg wordt een groot doek van de schilder Gerard van

Honthorst uit 1660 van een Pruisische vorst en zijn Nederlandse echtgenote, de Oranje-prinses Louise Henriette. Het paar liet in de 17de eeuw een jachtslot tot het huidige kasteel verbouwen. Het kasteel en het aangrenzende dorp werden omgedoopt tot Oranienburg. (ANP)