HEIMWEE NAAR HET SHIRT VAN AJAX

Tijdens het Johan Cruijff-gala droeg Sonny Silooy het Ajax-shirt alsof hij het nooit had uitgetrokken. Zaterdagavond werd de 34-jarige verdediger van De Graafschap uitgefloten na een duffe 0-0 tegen Fortuna Sittard.

Vorige week speelde Sonny Silooy voor het eerst sinds zijn gemiste penalty in de Champions-Leaguefinale tegen Juventus in 1996 weer in het shirt van Ajax. Maar de reünie met zijn voormalige ploeggenoten reet ook oude wonden open, want Louis van Gaal kwam onmiddellijk verhaal halen bij de 34-jarige verdediger. ,,Louis leest alles en hij vergeet niets'', vertelt Silooy. ,,Hij kwam naar me toe en zei: `Jou geef ik wel een hand ondanks alles wat je over me hebt gezegd.' Ik antwoordde: `Ik geef jou ook een hand ondanks alles wat je me hebt aangedaan bij Ajax.' Want ik sta nog steeds honderd procent achter mijn kritiek op Van Gaal.''

Een vruchtbare conversatie werd het niet en Silooy had ook niet anders verwacht. Ook als trainer van Barcelona wijkt Van Gaal immers geen millimeter af van zijn visie. ,,Ik kon er op wachten dat hij me ter verantwoording zou roepen. Ik weet hoe Van Gaal in elkaar steekt, hij zal zijn fouten nooit toegeven. Louis kan geen kritiek verdragen, terwijl de spelers veel van hem hebben moeten slikken. Dat irriteerde me mateloos. Praten met Van Gaal betekende steevast het aanhoren van een monoloog. Daarom heb ik vorig jaar in diverse interviews gezegd hoe ik over de mens Van Gaal denk. Ik vind dat ik het nog netjes heb gedaan, ik had mijn onvrede ook op een andere manier kunnen uiten. Van Gaal heeft mij namelijk vol op mijn ziel getrapt. Mijn laatste vijf jaar bij Ajax waren niet de leukste.''

Hun relatie werd in de knop gebroken, toen Van Gaal een maand na zijn aanstelling Silooy de wacht aanzegde. ,,Van Gaal zei dat hij niet gecharmeerd was van mijn spel en dat ik beter kon vertrekken. Maar ik had nog een contract voor vijf jaar en ik heb Louis meteen laten weten dat ik die overeenkomst koste wat kost zou uitdienen. `Dan krijg jij het hier heel moeilijk', antwoordde Van Gaal. Daarmee had hij niets te veel gezegd. Een fout van mij telde twee keer zwaarder dan van een speler die bij Van Gaal niets verkeerd kon doen. Toch heb ik hem nooit in de steek gelaten, zelfs niet in de Champions-Leaguefinale tegen Juventus. Ik neem nooit een strafschop, maar Finidi, Kanu en Kluivert wilden geen penalty nemen. Toen heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen en helaas heb ik die strafschop gemist.''

Toen was allang duidelijk dat hij met die misser tevens zijn laatste optreden bij Ajax had afgesloten. Van Gaal had vervolgens veel kunnen goedmaken bij Silooy als hij een gebaar had gemaakt. ,,Louis had me in elk geval een waardig afscheid kunnen bezorgen. Het zit me nog steeds niet lekker dat hij dat heeft verzuimd. Ik wist nu eenmaal dat ik geen nieuw contract zou krijgen. Santos en Veldman kwamen naar Ajax en hoewel ik vier Europa-Cupfinales heb gespeeld, was ik vijfde keus. Nadat ik naar Arminia Bielefeld was vertrokken, heb ik nooit meer iets van Ajax gehoord, terwijl ik daar veertien seizoenen heb gespeeld. Zo'n jongen laten ze dus zo maar via de achterdeur weggaan.''

Het was dan ook een wrange gedachte voor Silooy dat zijn opvolgers bij Ajax mislukten. ,,Het eerste jaar in de Arena was een drama. Santos en Veldman faalden op mijn positie, maar Van Gaal had het natuurlijk beter gezien dan ik. Het heeft me pijn gedaan dat ik niet in de Arena heb mogen spelen, want ik heb de bouw van dat stadion op de voet gevolgd. Ik was erbij toen de eerste paal werd geslagen en ik was aanwezig bij de besprekingen over de constructie van de Arena. Maar toen de Arena werd opgeleverd, zat ik noodgedwongen in Duitsland, omdat Van Gaal zo nodig zijn zin moest doordrijven.''

Toch kon het weerzien met zijn voormalige trainer de avond van Silooy onmogelijk verpesten. ,,Als je bedenkt dat we pas 's middags voor de wedstrijd verzamelden en een lekker wijntje dronken bij de maaltijd hebben we toch een aardige tweede helft gespeeld tegen Barcelona. Maar de vaste patronen in het spel van Ajax vergeet je nooit meer. Iedereen paste zich moeiteloos aan. Het is moeilijk te beschrijven wat je voelt als je het shirt van Ajax aantrekt, het heeft mij altijd veel kracht gegeven. Het is nog steeds het mooiste shirt waarin ik heb gespeeld.''

Met Bryan Roy voor zich voetbalde Silooy alsof hij het shirt van Ajax nooit had uitgetrokken. Ook hem bekroop het gevoel dat het gelegenheidselftal met Verlaat, Winter, Seedorf, Finidi, Bosman, Roy, Kreek en Jonk zich nooit had laten wegspelen door Cambuur. ,,Die ploeg zou in de top-5 van de eredivisie kunnen staan.''

Van de invités bleef alleen Feyenoorder Peter van Vossen aan de kant, omdat hij door het Amsterdamse publiek bij de presentatie van de oud-Ajacieden werd uitgefloten. ,,Eerlijk gezegd was ik na afloop al vergeten dat Van Vossen er ook bij was'', zegt Silooy lachend. ,,Ik heb Peter wel even gedold. Ik vroeg hem of hij bang was voor negatieve reacties in Rotterdam.''

Wie van de oud-spelers zou coach Jan Wouters volgens Silooy kunnen terughalen om de aftakeling van Ajax te stoppen? ,,Kreek, Verlaat en Roy zouden zo weer bij Ajax kunnen spelen. Voorzitter Enzerink van De Graafschap belde me na de wedstrijd tegen Barcelona. Hij vroeg ik of ik het telefoonnummer had van Roy, want hij wilde hem meteen naar Doetinchem halen. Ik weet niet of Roy dat ziet zitten. Maar momenteel verpietert hij bij Hertha BSC en ik weet uit ervaring hoe een creatieve aanvaller als Roy zich voelt in het Duitse voetbal.''

Met pijn in het hart volgt Silooy de leegloop bij zijn oude club. ,,Het lijkt wel alsof iedereen weg wil, die spelers hebben blijkbaar geen Ajax-hart. Ik denk dat het bestuur is geschrokken van het geringe rendement van de aankopen in de laatste vijf jaar. De club haalde spelers uit het buitenland waar ik nog nooit van had gehoord. Kinkladze zal best een goede voetballer zijn, maar hij kostte 17 miljoen gulden en hij speelt nooit bij Ajax. Danny Blind zal nu worden belast met het aan- en verkoopbeleid. Maar wat valt er bij Ajax nog te verkopen en wie is nog bereid naar Amsterdam te komen?''

Bikkelaars in de stijl van Wouters als Jan van Halst, die deze maand 30 jaar wordt. Silooy: ,,Ik was in de wedstrijd tegen Barcelona met mijn 34 jaar de oudste speler op het veld. Maar Nederlanders hebben vooroordelen over leeftijd en de clubs vragen zich slechts af of een speler niet te oud wordt om nog geld aan hem te verdienen. Voetballers zijn handelswaar geworden. Tegenwoordig worden talenten al op hun achttiende voor vijf jaar vastgelegd. In mijn tijd bij Ajax kreeg je als jeugdspeler een zogeheten koelkastcontract en moest je je eerst een seizoen waarmaken. Nu voeren talenten het eerste jaar niets uit, omdat ze toch voor vijf of zes jaar hebben getekend. En als het dan ook in het tweede seizoen niet lukt, loopt hun contract nog vier jaar door. Door die ontwikkeling dreigt Ajax naar de filistijnen te gaan.''

John van 't Schip heeft Silooy al gevraagd of hij in de toekomst geen jeugdtrainer wil worden bij Ajax, want oud-Ajacieden moeten voortaan waken over de huisstijl van de Amsterdammers. Die uitnodiging zal Silooy niet afslaan, want zaterdagavond besefte de aanvoerder van De Graafschap dat een godenzoon zich niet graag verkleedt als superboer. En voor een concert van Normaal (,,aardige gozers, daar niet van'') is Silooy ook al niet te porren. Na een draak van een wedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-0) verlieten Silooy en zijn medespelers onder een striemend fluitconcert stadion De Vijverberg. ,,Ons publiek snapt niets van voetbal, want tegen dit negatieve Fortuna viel geen eer te behalen'', mopperde Silooy. En met een ironisch lachje: ,,Als Jan Wouters nog verdedigers nodig heeft, mag hij me altijd bellen.''

    • Robèrt Misset