Hakkinen maakt valse start goed met zege in GP Brazilië

Vijf weken geleden maakte Mika Hakkinen een valse start. In Melbourne viel de wereldkampioen tijdens de openingsrace van het nieuwe seizoen uit. De 30-jarige Fin nam gisteren in Sao Paulo revanche: hij won de Grote Prijs van Brazilië. Bepaald vlekkeloos verliep de race niet voor hem en zeker niet voor zijn renstal McLaren-Mercedes.

De tweede wedstrijd om de wereldtitel in de Formule I was spectaculair en vol strijd. Het eindresultaat was identiek aan vorig jaar: Hakkinen één, de Duitser Michael Schumacher (Ferrari) twee. Beide rivalen, opnieuw de grote favorieten voor de titel, waren het seizoen in Australië slecht begonnen. Hakkinen viel uit en Schumacher eindigde buiten de punten. Gisteren stelden ze op het circuit van Interlagos orde op zaken.

Niet Hakkinen, niet Schumacher, maar de Braziliaan Rubens Barrichello stal de show. In zijn Stewart-Ford lag hij verrassend 25 ronden aan kop. De Braziliaanse supporters, niet verwend sinds de hoogtijdagen van Ayrton Senna, stonden op de banken. Barrichello pakte na drie ronden de kop over van Hakkinen, die op het rechte eind plotseling langzamer ging rijden.

Ook Schumacher passeerde de Fin. Voor McLaren zag het er op dat moment somber uit. Tweede man David Coulthard, na de kwalificatietraining tweede achter Hakkinen, liet bij de start zijn motor afslaan. Nadat baanofficials hem in de pits hadden geduwd kon de Schot als laatste aansluiten. In de 25ste ronde kwam Coulthard ook nog eens voor niets binnen, omdat zijn team niet klaarstond toen hij motorproblemen had. Woedend reed hij weg, maar met pech moest hij een stukje verderop toch opgeven.

Wereldkampioen Hakkinen kampte met problemen met zijn versnellingsbak. ,,Ik dacht dat het over en uit was, maar plotseling deed alles het weer en kon ik verder'', zei de Fin na afloop. Ondanks de misère slaagde hij erin de kop terug te pakken. Hij maakte een snelle pitsstop en kwam uiteindelijk vóór Schumacher, de Noord-Ier Eddie Irvine en Barrichello terug op de baan. De McLaren van Hakkinen, die in Melbourne nog gebreken vertoonde, bleek dit keer wel betrouwbaar. Een gevolg van de vele testkilometers die het topteam in de tussentijd maakte. Vastbesloten bouwde de Fin zijn voorsprong op Schumacher uit tot maximaal zeven seconden.

Uitblinker Barrichello, die vorig jaar voornamelijk in de achterhoede reed, haalde Irvine in, maar daarna begaf zijn auto het na veertig van de totaal 72 ronden. Hij was niet de enige die uitviel. In de slijtageslag kwamen slechts negen van de 21 coureurs aan.

Het gaf de Duitsers Heinz-Harald Frentzen (Jordan) en Ralf Schumacher (Williams) de kans naar voren te sluipen. Ze passeerden Irvine, de verrassende winnaar van de openingsrace in Australië, en werden respectievelijk derde en vierde. De Fransman Olivier Panis (Prost) scoorde met zijn zesde plaats één punt.

In de WK-stand staat Hakkinen met tien punten samen met Frentzen tweede achter Irvine, die twaalf punten verzamelde. Over drie weken is de volgende race, de Grote Prijs van San Marino in het Italiaanse Imola.