Gizavo: simpel, rijk

De Oostafrikaanse eilandstaat Madagascar zat, net als Cuba, decennia potdicht en wordt, eveneens net als Cuba, snel opengelegd voor nieuwsgierige muziekliefhebbers. Na Rossy, JaoJoby, Feo Gasy en Njava toeren nu twee groepen door Nederland.

Accordeonist Régis Gizavo woont sinds '90 in Parijs, werkte met Manu Dibango en de Corsicaanse groep I Muvrini en leverde met de cd Mikea een mooi visitekaartje af. Accordeon, percussie en zang, dat iets zó simpels zó rijk kan klinken. Hoewel die rijkdom voor een deel te danken is aan `multi-tracking' blijft de kleine en gezette Gizavo ook live, dus mono, stevig overeind. Zijn stem klonk in RASA net zo expressief, de baslijnen van zijn accordeon gonsden zo mogelijk nog sonoorder dan op de cd. Dat Gizavo net als op de plaat wordt ondersteund door percussionist David Mirandon is meer luxe dan noodzaak. Gizavo's liedjes zijn universeel en verraden invloeden van zydeco en Tex Mex tot Lokua Kanza en Neil Young.

Gitarist D'Gary (burgernaam Ernest Randrianazolo) maakte drie cd's, waarvan de laatste, Mbo Loza, een getrouw beeld geeft van wat hij in RASA deed. D'Gary klinkt Afrikaanser dan Gizavo en is meer een virtuoos, zij het een zonder kapsones. Zijn solo-stukken sprankelen van levenslust en zijn daarbij zo fraai in balans dat men zou wensen dat hij zich eens aan Bach zou wagen. De ritmische begeleiding door de typisch Malagasische katsa, een schudbus met zaadjes erin, was net als bij Gizavo niet essentieel. Dat de bespeler van dit instrumentje ook goed getimede duetten zong met het derde groepslid, de frêle en vibrato-rijke Irma Ratanazina, was vooral goed voor de variatie. De manier waarop deze Irma er bij danste was kenmerkend voor het karakter van de meeste Malagasische muziek: eerder bevallig dan uitdagend. Dat het publiek niet tot dansen werd geprest hoewel de muziek zich daar wel degelijk voor leende was opvallend maar niet onterecht: men kon er ook rustig bij blijven zitten zonder zich te gaan vervelen.

Concert: Régis Gizavo Duo; D'Gary Trio. Gehoord: 10/4 RASA Utrecht. Verder: 13/4 Paradiso Amsterdam; 15/4 Arsenaal Vlissingen; 16/4 Raadzaal Houten; 17/4 Oosterpoort Groningen; 18/4 042 Nijmegen.