Ford biedt 3 mld op keten Kwik-Fit

Het Amerikaanse autoconcern Ford wil voor ruim een miljard pond (3,3 miljard gulden) de Schotse autoserviceketen Kwik-Fit kopen. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

Kwik-Fit telt in totaal zo'n 1900 filialen, onder meer in Nederland.

Ford-topman Frank Nasser noemt de overneming ,,een belangrijke stap op weg naar het doel om de grootste ter wereld te worden op het gebied van auto's en autoproducten''.

Analisten vinden de stap ,,indrukwekkend'', zeker zo kort na de overneming van de personenwagendivisie van Volvo voor 6,45 miljard dollar. Volgens hen ziet het ernaar uit dat Ford op alle fronten de concurrentie met General Motors, 's werelds grootste autofabrikant, wil aangaan.

Het bod loopt via FAH Investments, een dochterbedrijf van Ford. De bank Goldman Sachs is in de arm genomen om de overneming af te wikkelen.

Per aandeel komt het bod neer op 560 pence en dat is 33 procent meer dan de slotkoers van het aandeel Kwik-Fit van afgelopen vrijdag. Die koers lag op 421,5 pence. Vanmorgen, nadat het bod van Ford in de openbaarheid was gekomen, stond het aandeel Kwik-Fit op 541 pence.

Kwik-Fit werd in 1971 opgericht door de Schot Tom Farmer. De nu bijna zestigjarige Farmer zat al op zijn veertien jaar in de bandenhandel. In 1970 had hij al een fortuin vergaard. Hij zat bijna een jaar in de Verenigde Staten, maar keerde al snel weer terug.

Directeur C. Bikkers van Kwik-Fit Nederland is blij met het bod van Ford. ,,Ford kan als kapitaalkrachtige moeder de formule als een McDonald's neerzetten.'' Hij wijst erop dat het Amerikaanse autoconcern geen bandenfabrikant, zodat Kwik-Fit als onafhankelijke bandenleverancier kan blijven draaien.

Kwik-Fit haalde vorig jaar in Nederland een omzet van 235 miljoen gulden, 3,5 procent meer dan in 1997. In december vorig jaar kocht het Wielenwereld uit Etten-Leur. De onderneming deed het vorig jaar vooral goed met remmenservice- en verkoop. De bandenmarkt was stabiel, terwijl de uitlatenmarkt kromp. (ANP, KRF)