Feyenoorders tonen karakter tegen Utrecht

Feyenoord heeft de landstitel binnen handbereik. De Rotterdamse club behaalde gisteren in eigen stadion een zwaarbevochten 4-2 zege op FC Utrecht. Concurrent Vitesse speelde zaterdagvond met 1-1 gelijk tegen FC Twente. Met nog zeven duels op het programma heeft Feyenoord dertien punten voorsprong op Vitesse.

De kans is groot dat Feyenoord volgende week voor het eerst sinds 1993 kampioen wordt. Mocht Vitesse de komende twee wedstrijden (tegen Heerenveen en PSV) verliezen, dan kan Feyenoord zonder zelf te spelen kampioen worden. In dat geval moet de club van trainer Beenhakker de komende uitwedstrijd tegen NAC winnen. De coach van Feyenoord hekelde dit doemscenario. ,,Ik heb altijd gezegd dat alle clubs aan het eind van de competitie gelijktijdig moeten spelen.''

Beenhakker was gisteren slechts gedeeltelijk tevreden over het vertoonde spel tegen FC Utrecht. In de eerste helft werd de koploper bij vlagen van het veld gespeeld door de middenmoter. Aanvaller Mols van Utrecht maakte een prachtig openingsdoelpunt. Hij controleerde een hoge bal met zijn rechterbeen en passeerde verdediger Konterman in een vloeiende beweging. Vervolgens schoot Mols de bal met zijn linkerbeen onhoudbaar in de korte hoek. Even later zag de toekomstige spits van Glasgow Rangers een schot via een Feyenoorder in het Rotterdamse doel belanden. Daarna miste Mols nog een goede kans op een hattrick.

Feyenoord was geschrokken van de 2-0 achterstand en stroopte ouderwets de mouwen op. Tomasson en Bosvelt zorgden voor een 2-2 ruststand. In de tweede helft kreeg FC Utrecht geen poot aan de grond tegen het Rotterdamse vechtvoetbal. Tomasson en Bosvelt scoorden ieder hun tweede treffer. Mols was toen al vervangen wegens een blessure en hij kreeg een fluitconcert van het Rotterdamse legioen. De supporters van Feyenoord nemen het Mols kwalijk dat hij niet voor de club van rood en wit heeft gekozen. Volgens Beenhakker heeft Feyenoord minder financiële middelen dan Glasgow Rangers.

Vitesse heeft zijn hoop gevestigd op de tweede plaats die ook recht geeft op een plaats in de Champions League. De Arnhemse club is in een spannende strijd gewikkeld met Willem II en PSV. De Eindhovense club heeft een achterstand van vier punten. Volgende week komt PSV op bezoek in het Gelredome, waar het dak afgelopen zaterdag weer dicht bleef. De gesloten ruimte kon Vitesse niet inspireren tegen FC Twente. Na de openingstreffer van Jochemsen zorgde Vennegoor of Hesselink voor de verdiende gelijkmaker.

Willem II blijft in de race voor de Europese bekertoernooien. De Tilburgse club won zaterdagavond voor eigen publiek met 2-0 van AZ. Bombarda en Schulp waren de doelpuntenmakers voor Willem II, dat negen van de laatste tien competitiewedstrijden heeft gewonnen. Heerenveen kan zich ook nog plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi. De Friese club won in het Abe Lenstra-stadion met 3-2 van NEC, dat zonder sportieve belangen naar Heerenveen was gereisd.

Degradatiekandidaat NAC behaalde opnieuw een winstpunt met de nieuwe trainer Zwamborn. De Bredase club speelde in het eigen Fujifilm-stadion met 0-0 gelijk tegen subtopper Roda JC.