Exporteurs groenten en fruit bezorgd over heffing VS

Nederlandse exporteurs van groenten en fruit maken zich ernstig zorgen over de dreigende verhoging van invoerheffingen in de Verenigde Staten. Die strafsancties gaan in per 1 juni en zijn een gevolg van de weigering van de Europese Commissie om hier hormoonvlees tot de markt toe te laten. Daardoor zal een aantal land- en tuinbouwproducten worden geconfronteerd met een verdubbeling van de invoerkosten.

Dat zei drs. J. van Es, directeur van de Algemene Bond van Groenten- en Fruitsexporteurs vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers over 1998. De maatregelen komen op een moment dat met name de verkoop van trostomaten aan de Verenigde Staten een spectaculaire ontwikkeling doormaakt. De waarde van de export van dit product steeg vorig jaar tot 135 miljoen gulden, een hoeveelheid die gelijk staat met 1.750 volle vrachtwagens. Als deze Amerikaanse markt wegvalt, is dat een forse tegenslag voor de exporteurs die het afgelopen jaar al last kregen van de crisis in Rusland. De omzet die de Nederlandse groenten- en fruit exporthandel vorig jaar heeft behaald bedroeg ruim 8 miljard gulden en was daarmee licht hoger dan in '97. Het gaat hierbij om 175 handelsbedrijven die verse groenten en fruit exporteren. Tien daarvan zijn goed voor ongeveer de helft van de totale omzet. Bij de export-bedrijven werken zo'n 2.600 mensen. De laatste jaren is sprake van een duidelijke concentratie door een groot aantal fusies tussen handelsbedrijven.

De export van in Nederland geteelde verse groenten en fruit is vorig jaar – in volume – zo'n twee procent achtergebleven bij het jaar daarvoor. Oorzaak daarvan was de geringere export (min acht procent) van uien, veruit het grootste Nederlandse exportproduct voor de groente- en fruithandel. Daar stond tegenover dat de prijs die het buitenland voor de uien betaalde `boven gemiddeld' was, zodat bij een minder volume een grotere geldomzet werd gerealiseerd.

De export van Nederlands fruit bleef op een zelfde niveau als in '97. De verkoop van groenten onder glas liep iets terug. De geëxporteerde hoeveelheid groenten en fruit van Nederlandse oorsprong bedroeg vorig jaar 2.621.200 ton, waarvan 1.967.300 ton binnen de grenzen van de Europese Unie bleef. De verkoop aan Duitsland, de belangrijkste handelspartner op dit gebied, bleef vrijwel stabiel. Opvallend was de toegenomen export naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Exporteurs naar Rusland kregen halverwege vorig jaar last van de roebelcrisis. Overigens bestond de helft van de export naar het GOS uit uien.

Grote stijgers vorig jaar waren Polen (plus 27 procent), Italië (plus 26 procent), Ierland (plus 17 procent) en de VS (plus 15 procent). De export van trostomaten – een product dat de glastuinbouw er de afgelopen jaren er weer bovenop heeft gebracht – naar de VS is vooral spectaculair omdat het in een paar jaar tijd de paprika heeft ingehaald, dat er een decennium over deed om bij de Amerikanen erg geliefd te worden.