Eekhoorns ontsnappen uit dierenhotel Schiphol

Circa veertig eekhoorns zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontsnapt uit het KLM-dierenhotel op de luchthaven Schiphol. De diertjes behoorden tot een groep van driehonderd soortgenoten, die vanuit Peking waren verzonden naar Athene.

De helft van de ontsnapte dieren was zondagmiddag terecht, naar de vermiste exemplaren wordt nog naarstig gezocht.

De eekhoorns – niet van de in Nederland voorkomende bruine soort, maar van de grotere, gestreepte Noord-Amerikaanse – verbleven sinds donderdag in transit op Schiphol.

Een van de eekhoorns werd in een vrachtpallet aangetroffen, die zojuist was geladen voor een KLM-vlucht naar Sana'a (Jemen). Het dier verdween in het vliegtuig. Het toestel moest vervolgens aan de grond blijven voor inspectie. ,,Het zijn knaagdieren'', zegt een KLM-woordvoerder, ,,dus bijvoorbeeld de bedrading moest goed gecontroleerd worden.'' De vlucht naar Jemen is met een vervangend toestel uitgevoerd.

In overleg met de Rijksdienst voor Vee en Vlees is besloten het KLM-dierenhotel tijdelijk te sluiten. Het onderkomen moet ten gevolge van de ontsnappingsactie ontsmet worden.

De driehonderd eekhoorns waren afkomstig van een fokker in China en bestemd voor een dierenhandelaar in Griekenland. Over de oorzaak van de ontsnapping is vooralsnog niets bekend. De nog voortvluchtige beestjes kunnen van het luchthaventerrein af, aldus de woordvoerder. (ANP)