`Duits plan in kwestie-Kosovo'

De NAVO zoekt volgens berichten uit Brussel naar een diplomatieke uitweg om de Kosovo-crisis op te lossen. Duitsland werkt aan een vredesplan dat voorziet in de legering van een formeel en in naam door de OVSE geleide vredesmacht in Kosovo. Dat plan wordt aan Rusland voorgelegd. Als Rusland ermee instemt, wordt het aan Belgrado voorgelegd.

Albanië heeft zijn luchtruim, havens en grondgebied ter beschikking gesteld van de NAVO. Het heeft de NAVO bovendien gevraagd Servische artillerie in het grensgebied te bombarderen. Volgens Tirana wordt Albanees grondgebied regelmatig door de Servische artillerie beschoten. Twee Albanese burgers kwamen gisteren bij zo'n aanval om het leven. Bij gevechten even over de grens, in Kosovo, werden gisteren drie strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK en een Franstalige journalist, die het UÇK vergezelde, zwaar gewond.

Volgens de Sunday Telegraph heeft de NAVO tachtig Britse commando's naar Kosovo gesluisd om bommenwerpers naar posities van de Servische politie te leiden en eventuele massagraven te lokaliseren.

De NAVO verminderde dit weekeinde het aantal bombardementsvluchten naar Joegoslavië wegens het orthodoxe paasfeest en wegens het slechte weer. De luchtvloot wordt met 82 Amerikaanse toestellen uitgebreid en de Britten sturen het vliegdekschip HMS Invincible naar de Adriatische Zee. Gisteren werden vooral doelen rond Belgrado, Kragujevac en Priština bestookt, waaronder munitiedepots, vliegvelden, bruggen, een olie-opslagplaats, twee radiorelaystations en wegen. Volgens NAVO-generaal Naumann is tijdens de nu bijna drie weken durende campagne vijftig procent van de beoogde doelen verwoest en veertig procent zwaar beschadigd.

Belgrado meldde dat drie burgers om het leven zijn gekomen – onder wie een kind – toen een raket insloeg in een dorp in Kosovo. Er zou ook een raket zijn ingeslagen in een woonwijk van Novi Sad in de Vojvodina, maar hierbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

De Joegoslaven hebben dit weekeinde de grens met Macedonië gesloten gehouden, maar die naar Albanië geopend. Gisteren stroomden tweeduizend verdreven Kosovaren de grens over, hetgeen suggereert dat de massale campagne van etnische zuivering in Kosovo voortduurt. De NAVO toonde luchtfoto's van door de Serviërs systematisch verwoeste woonwijken. Volgens de Britse minister Cook verschuilen zich in de bergen van Kosovo nog 400.000 op de vlucht gedreven Kosovaren.

De Serviërs toonden gisteren een Australische medewerker van de humanitaire organisatie CARE, die op 31 maart met een collega in Joegoslavië werd opgepakt. De man bekende op de televisie te hebben gespioneerd voor de NAVO. Een Australische minister zei in een reactie dat zijn landgenoot onder dwang voor de televisiecamera's was gebracht en dat de bekentenis ,,bespottelijk'' was. Ook CARE liet zich in die zin uit.

De leider van de Kosovo-Albanezen, Ibrahim Rugova, heeft in een vraaggesprek met het Duitse blad Der Spiegel gezegd dat zijn recente ontmoeting met de Joegoslavische president Miloševic onder dwang tot stand kwam. Miloševic zou kat en muis met hem spelen. Rugova zou Joegoslavië willen verlaten, maar van de autoriteiten te horen hebben gekregen dat hij niet weg mag omdat hij ,,onderweg woedende Serviërs zou kunnen ontmoeten''. (Reuters, AFP, AP)

DOSSIERwww.nrc.nl