DANSENDE PAKJES VAN BANANENBLAD

Het oog wil ook wat. Dat weten ze in landen als Maleisië en Indonesië maar al te goed. Daar worden bepaalde gerechten decoratief verpakt in bananenblad. Diepgroen glanzend, met een fraai patroon van parallelle lijnen over de hele lengte. Het blad geeft bovendien smaak en vorm aan de vulling. Bananenblad is te koop in toko's in pakken van 250 gram. Daar kun je ook terecht voor andere ingrediënten van onderstaand recept, zoals kleefrijst en pandanblad.

Ik geef twee Maleise recepten, vandaag het eerste en binnenkort het andere. Nu gaat het om pulut pisang, dat bij het ontbijt of als dessert of hapje tussendoor gegeten kan worden. Het staat ook wel bekend als pulut dansing of pulut dakap, omdat de pakjes twee aan twee aan elkaar zijn gestrikt als dansende of elkaar omhelzende paartjes. De aan te kopen ingrediënten komen deels ook te pas voor het recept voor de volgende keer: bananenbladeren, kleefrijst, pandanblaadjes, kokosmelk.

Ontdooi bananenbladeren. Was de rijst. Breng 4 deciliter water met de kokosmelk, wat zout en de pandanblaadjes aan de kook, doe er de rijst bij (even roeren) en kook die een kwartier lang op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de rijst nog tien minuten nagaren. Knip uit de bananenbladeren vier vierkanten van ongeveer 25 centimeter. Stoom die stukken boven kokend water, zodat ze zich soepel laten vouwen. Haal de pandanblaadjes uit de rijst. Dep de stukken bananenblad droog. Pel de bananen en halveer ze in de lengte. Schep op elk stuk bananenblad een strook rijst in het midden; laat de omtrek van het vierkant vrij. Leg een halve banaan op de rijst. Daar overheen gaat nog meer rijst tot de banaan uit het zicht is verdwenen. Sla de bovenflap over de vulling omlaag en de onderflap omhoog en vouw dan de zijkanten eroverheen. Bind steeds twee pakjes aan elkaar vast met twee stukken raffia, op eenderde van boven en eenderde van onderen. De Kus van Brancusi (zandstenen beeld van 50 kilo) is er niets bij, omdat deze pakjes elkaar op twee plaatsen omstrengelen. De pakjes kunnen uren voor het eten worden klaargemaakt. Dan koelen ze af, maar ze kunnen met een kwartiertje stomen boven kokend water weer worden opgewarmd.

    • Annelène van Eijndhoven