Compaq zet toon op Damrak

De toeleverancier van de chipindustrie ASM Lithography was vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs het grootste slachtoffer van de winstwaarschuwing van Compaq. Deze Amerikaanse pc-fabrikant maakte vrijdag nabuers bekend dat de winst over het eerste kwartaal slechts de helft zal bedragen van wat analisten eerder in het vooruitzicht hadden gesteld.

Het Veldhovense ASM Lithography zag het aandeel vanochtend met 4 procent dalen tot 42,90 euro. Deze daling was veel forser dan het gemiddelde verlies op het Damrak. De AEX-index stond tegen het middaguur 3,22 punten lager op 534,45 punten.

Ook Philips moest vanochtend terrein prijsgeven. Het aandeel van het elektronicaconcern zakte met 1,25 euro naar 72,75 euro. Het softwarehuis Baan trok zich van de dreigende malaise in de automatisering weinig aan. Met een plusje van 30 eurocent op 6,90 euro boekte het bedrijf verhoudingsgewijs (4,5 procent) de grootste winst. Baan moest vorige week nog een koersdaling incasseren.

Uitgever Elsevier deed het goed na berichten in de Britse pers dat Reed-Elsevier voor een bedrag van ruim 13 miljard gulden aan activiteiten wil afstoten om de weg te effenen voor een fusie met branchegenoot Wolters Kluwer. Wolters Kluwer reageerde overigens op de beurs niet positief op dit bericht. Het aandeel zakte met 1,45 euro tot 175,45 euro.

De financiële instellingen stonden vanochtend zonder uitzondering onder druk. ABN Amro wist het verlies beperkt te houden tot twee eurodubbeltjes op 18,90 euro. Fortis leverde 30 eurocent in op 35,15 euro en ING raakte vier eurodubbeltjes kwijt op 52,80 euro. ING liep vanochtend wederom een blauwtje in China, waar het concern al jarenlang een vergunning probeert te verkrijgen om actief te worden in verzekeringen.