Coach Gullit weer naar Wembley

Voor de tweede keer is zijn korte loopbaan als trainer heeft Ruud Gullit de Engelse bekerfinale gehaald. Twee jaar geleden won hij met Chelsea de FA Cup. Volgende maand staat hij met Newcastle United op het heilige gras van Wembley. Tottenham Hotspur werd in de verlenging door twee doelpunten van Alan Shearer verslagen. De tegenstander van Newcastle in de eindstrijd is nog niet bekend. Arsenal en Manchester United speelden in Birmingham met 0-0 gelijk en spelen woensdag een replay.

Gullit noemde de invalbeurt van Duncan Ferguson doorslaggevend. De voor 25 miljoen gulden van Everton overgenomen spits leidde de aandacht af van Shearer. De aanvoerder van Engeland sloeg in de verlenging toe. Hij benutte eerst een strafschop en besliste de wedstrijd vervolgens met een prachtig schot met de buitenkant van de voet. De trainer van Tottenham Hotspur, George Graham, wees na afloop met de beschuldigende vinger naar scheidsrechter Durkin. Die zou volgens hem in de 57ste minuut een handsbal van Newcastle-speler Nikos Dabizas over het hoofd hebben gezien. ,,Als we toen een strafschop hadden gekregen, hadden wij nu in de finale gestaan'', aldus Graham.

In de Engelse competitie kwam Chelsea door een zege bij Wimbledon (2-1) heel dicht bij de koplopers. De Londense club heeft twee punten achterstand op Manchester United en één op stadgenoot Arsenal. Bovendien heeft Chelsea een duel minder gespeeld dan Arsenal.

Schotland krijgt een prachtige bekerfinale. De aartsrivalen Celtic en Rangers staan daarin tegenover elkaar. Rangers, getraind door Dick Advocaat, had in de halve finale geen moeite met St. Johnstone (4-0). Oud-Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst maakte het tweede doelpunt. Advocaat had zijn spelers vorige week een spreekverbod opgelegd. ,,Ik vond dat ze met hun voeten moesten praten.'' Bij Celtic opende Regi Blinker de score tegen Dundee United. Hij krulde de bal over zijn landgenoot Siebe Dijkstra in het doel van Dundee. Celtic won met 2-0. Het wordt op 29 mei de eerste finale tussen Celtic en Rangers in tien jaar tijd.

De Spaanse koploper Barcelona won zaterdagavond moeizaam op Tenerife. Het werd 3-2. Aanvaller Patrick Kluivert scoorde niet. Toch had hij een aandeel in alle treffers van de Catalaanse club. Phillip Cocu zorgde voor de eerste Barça-treffer. Roy Makaay maakte bij Tenerife zijn twaalfde competitiedoelpunt. Bij Barcelona kwamen liefst zeven Nederlanders in actie. Celta de Vigo nam de tweede plaats van Valencia (1-1 tegen Extramadura) over door Real Madrid zijn tiende nederlaag toe te brengen. De topclub uit de hoofdstad kreeg een pak slaag met 5-1. De Bulgaar Lubomir Penev maakte drie doelpunten. Barcelona heeft een voorsprong van zeven punten op Celta en acht punten op Real Mallorca en Valencia.

AC Milan heeft zich in Italië opgewerkt naar de tweede plaats. Parma verloor in San Siro met 2-1. Paolo Maldini en Maurizio Ganz scoorden voor Milan. De achterstand van Milan op koploper Lazio bedraagt vier punten. Lazio verloor de stadsderby tegen AS Roma in het olympisch stadion met 3-1. Drie spelers kregen de rode kaart. Het was de eerste nederlaag van Lazio na zeventien competitiewedstrijden.