Clerc viert titel met zap-avond

Acht jaar na zijn laatste titel werd Rob Clerc weer eens Nederlands kampioen dammen. Het was zijn zevende hoofdprijs. De 43-jarige dammer uit Zoetermeer deelde bij het NK in Huissen met ingang van de slotronde de koppositie met Mark Kemperman en Arjan van Leeuwen. Zij kwamen in hun laatste partij tot remise, terwijl Clerc van generatiegenoot Auke Scholma won en zo alleen bovenaan eindigde. ,,Ik heb geprofiteerd van de spanning bij mijn concurrenten'', zei Clerc na afloop. ,,Zij zijn er waarschijnlijk van geschrokken dat ze kampioen konden worden. Van Leeuwen speelde in de voorlaatste ronde remise tegen Barkel, maar elke willekeurige hoofdklasser wint met zo'n stand.''

Kemperman (tegen Hans Jansen) en Van Leeuwen (tegen Salomé) kwamen zaterdag al relatief snel een puntendeling overeen. Clerc putte daar extra stimulans uit. ,,Ik moest tegen Scholma één belangrijk besluit nemen. Ik kon met een bepaalde zet veel risico nemen of gewoon blijven doorspelen. Toen ben ik even bij de andere borden gaan kijken. Ik zag dat het daar zeer waarschijnlijk remise zou worden. Dus hoefde ik niet alles of niets te spelen. In het slechtste geval zou ik ook gelijkspelen en zou er een herkamp met de twee anderen volgen.''

Valt er voor dammers niets tegen de spanning te doen?

Clerc: ,,We kregen tijdens het NK te horen dat er in de toekomst waarschijnlijk dopingcontroles zullen worden gehouden. Iedereen dacht dat het een 1-aprilgrap was. Dat was dus niet zo. Volgens mij is het onzin om iets in te nemen. Betablokkers of zo. Met alleen maar rustig worden red je het ook niet. Ik weet dat Harm Wiersma een keer concentratiepillen heeft geslikt, maar toen kon hij geen schijf meer recht op het bord krijgen.''

Hoe voelt u zich na twee zware weken?

,,Ik ben helemaal uitgeput. Ik probeer te relaxen, maar dat is moeilijk. Want je hebt twee weken onder grote spanning geleefd. Toen ik zaterdagavond thuiskwam, heb ik aan één stuk door zitten zappen. Daar heb ik echt van genoten. We zaten tijdens het NK in een dorpshotel en dat had geen televisie op de kamers.''