Blad over kunst voor jeugd

Sinds zijn aantreden als staatssecretaris van Cultuur liet Rick van der Ploeg regelmatig weten meer jongeren voor kunst te willen interesseren. Dus wie anders dan hij moest het eerste exemplaar van een nieuw kunsttijdschrift voor jongeren in ontvangst nemen? ,,Ik hoop dat het de gevestigde kunsttijdschriften een poepie zal laten ruiken'', zei Van der Ploeg afgelopen zaterdag toen hem het 0-nummer van The Dummy

Speaks werd aangeboden.

De presentatie van het blad, bedoeld voor jongens en meisjes tussen de veertien en achttien jaar, werd opgeluisterd door een optreden van rappers en breakdancers, een muzikale performance door de kunstenaarsgroep Allstar en een veejay-show van Micha Klein – alles aan elkaar gepraat door Daphne van de populaire muziekzender TMF. Er was ook een kunstquiz, waaraan iedereen die op de middelbare school zat mee mocht doen. De hoofdprijs: een stageplaats op een kunstacademie naar keuze. Dat vonden de winnaars leuk, al was het maar omdat ze daarvoor een week vrij krijgen van school.

Initiatiefneemster van The Dummy Speaks is Hanne Hagenaars, docent kunstgeschiedenis en tentoonstellingmaakster, die denkt hiermee een leemte te vullen. Het hip vormgegeven blad bestaat uit grote letters en plaatjes, heel veel plaatjes. Daaronder zijn kunstenaarsbijdragen van Berend Strik en John Körmeling, of getekende beeldhouwwerken uit Museum Duckstad (Donald Duck). Het merendeel van de artikelen gaat over beeldende kunst, af en toe wordt een uitstapje gemaakt naar mode, popmuziek of film. In een begrijpelijke taal worden interviews afgenomen met kunstenaars.

Het 0-nummer gaat grotendeels over 'Nullen & Pestkoppen'. Zo gaat de komische, iets te lange verhandeling van Rob de Jong over hoe het type `nerd' is veranderd van een klungelig, sociaal onhandig persoon tot een figuur die de andere sekse tot opwinding kan brengen. En probeert Inge de Boer aan de hand van kunstwerken waarin ondergoed voor komt (van Marijke van Warmerdam, Collier Schorr en anderen) het alledaagse in de kunst te verklaren, en aan te tonen dat een grote witte onderbroek niet alleen sullig maar ook sexy kan staan.

The Dummy Speaks. Uitgever: Stichting 1 Meter 1 Step. Verschijnt vanaf september vier keer per jaar. Losse verkoop ƒ10,-.