Bisschop Belo stopt dialoog Oost-Timor

De Oost-Timorese bisschop en Nobelprijswinnaar Carlos Belo wil niet langer bemiddelen tussen voorstanders van onfhankelijkheid en pro-Indonesische groeperingen op Oost-Timor. ,,Ik schort de dialoog op tot de wapens zwijgen'', heeft hij afgelopen weekeinde bekendgemaakt.

De verklaring van Belo komt na een bloedbad, vorige week dinsdag in een kerk in Liquica, waarbij pro-Indonesische milities ten minste 25 mensen hebben gedood. Ook de afgelopen dagen zijn er meldingen geweest van incidenten, die er op duiden dat het vredesproces in Oost-Timor dreigt te mislukken. Waarnemers waarschuwen voor een oplaaien van de burgeroorlog en zeggen dat het toenemende geweld de plannen van de regering voor het houden van een volksstemming over de toekomst van Oost-Timor in gevaar brengt. De regering-Habibie wil dat de 800.000 Oost-Timorezen zich gaan uitspreken over autonomie binnen het Indonesische staatsverband of volledige onafhankelijkheid.

Vanochtend verzamelden zich honderden pro-Indonesische activisten in de Oost-Timorese hoofdstad Dili om duidelijk te maken dat zij niet terugdeinzen voor een gewapende confrontatie met voorstanders van onafhankelijkheid. ,,We zijn klaar om ons te weer te stellen tegen de pro-onafhankelijkheids groepen die de opdracht hebben gekregen om de wapens op te nemen'', zei een van de leiders van de pro-Indonesische milities, Eurico Guterres, vanochtend in een toespraak tot zijn aanhangers in Dili. Guterres verwees daarbij naar de oproep die de Oost-Timorese verzetsleider, Xanana Gusmão, begin vorige week deed aan zijn aanhangers om zich opnieuw te wapenen tegen aanvallen van pro-Indonesische milities. Gusmão verblijft thans onder huisarrest in Jakara, maar de regering heeft gedreigd hem opnieuw in de gevangenis te stoppen indien hij zijn oproep niet intrekt. Zijn tegenstander Guterres kondigde vanochtend aan dat de bijeenkomst in Dili van zijn Aitarak-militie slechts een oefening was voor een veel massaler machtsvertoon dat komende zaterdag zal plaats vinden.

Getuigen hebben gezegd dat milities zaterdag in Ermera een onafhankelijkheidsactivist hebben vermoord. Gisteren werden, na afloop van een herdenkingsdienst in Liquica, buitenlandse journalisten en hulpverleners belaagd, die waren meegereisd met bisschop Belo. (Reuters, AFP)