Bij de club van Abe

De wasmachines in de catacomben van het Heerenveense Abe Lenstra Stadion draaien op volle toeren. Lotty Koetsier laat stapels met modder besmeurde blauw-witte shirts met de rode pompeblêdden door haar handen gaan. ,,Het is wel een beetje eentonig werk. Je bent de hele dag bezig met wassen. Toch word ik als één van de club gezien en niet als de wasvrouw.''

Koetsier is één van de `karakters' in de nieuwe serie van de NCRV over de `mensen van S.C. Heerenveen'. In acht delen moet de kijker een beeld krijgen van de Friese voetbalclub aan de hand van verschillende hoofdpersonen die in hun dagelijks werk worden gevolgd. Naast wasvrouw Lotty zijn dat in de eerste aflevering ook rechtsback Brian Tevreden, trainer Foppe de Haan en supporter Dirkje. Docu-soap, noemt de NCRV dat.

Het programma volgt Heerenveen dat tijdens de winterstop een trainingskamp opsloeg in het Zuid-Spaanse Cadiz. In de bus naar Schiphol krijgen de spelers als kleine kinderen zakgeld uitgereikt ,,om wat te stappen en een kaartje naar huis te sturen''. Via de mobiele telefoontjes melden de spelers het thuisfront dat het vliegtuig op vertrekken staat.

Normaal gesproken vinden spelers trainingskampen vervelend, maar Brian Tevreden ziet voordelen. ,,Hoef ik gelukkig niet te verhuizen. Dat doet mijn familie.'' Even later neemt trainer De Haan de prestaties van Brian met hem door. Tevreden is De Haan niet. ,,We blijven zoeken naar een nieuwe rechtsback. We vinden je niet goed genoeg.'' Brian zegt dat zijn familie de druk op hem opvoert. ,,Als mijn moeder belt dan moet ik steeds uitleggen waarom ik niet speel.'' De Haan: ,,Dat moet je moeder maar niet doen''. Ondertussen wordt de kijker meegenomen naar de familie Tevreden die druk aan het verhuizen is. ,,Brian redt het wel'', zegt zijn moeder vol vertrouwen.

De `acteurs' in een docu-soap hoeven niet te acteren, maar kunnen zichzelf blijven – dat is dan ook het probleem. Echt drama ontbreekt. En voor een documentaire is het `gewone' leven van de wasvrouw of de rechtsback van S.C. Heerenveen toch wat weinig enerverend.

De mensen van SC Heerenveen, Ned.1, 22.25-22.53u.