België in ban van anonieme brief

De Belgische voetbalbond (KBVB) doet onderzoek naar een mogelijke poging tot corruptie door Club Brugge. De landskampioen zou dit seizoen volgens een anonieme brief scheidsrechters hebben benaderd om wedstrijden van koploper Racing Genk in het voordeel van Club Brugge te beïnvloeden. Genk en Brugge voeren dit seizoen een spannende strijd om het kampioenschap.

De bewuste brief is mogelijk afkomstig van een scheidsrechter uit de hoogste afdeling. Hij heeft de tekst geadresseerd aan het bestuur van Racing Genk, dat een kopie heeft overhandigd aan de KBVB. Volgens een woordvoerder van de Belgische bond beweert de anonieme arbiter dat hij door Club Brugge is benaderd om concurrent Genk te benadelen. Het bestuur van Club Brugge ontkent elke betrokkenheid.

Het onderzoek van de KBVB heeft tot dusverre niets opgeleverd. De Belgische bond neemt de mogelijke poging van corruptie uiterst serieus, na de omkoopaffaire bij Anderlecht. In 1997 werd bekend dat de Brusselse club in 1982 een scheidsrechter omkocht voor een Europa-Cupwedstrijd tegen Nottingham Forest. De grootste omkoopaffaire in België dateert van 1982, toen diverse spelers van Standard Luik en Waterschei werden geschorst omdat ze het op een akkoordje hadden gegooid.

Eric Gerets was destijds een van de geschorste spelers. Tegenwoordig is hij trainer van Club Brugge. De aanstaande coach van PSV beschuldigt de Belgische krant Het Laatste Nieuws, dat de vermeende omkoopaffaire afgelopen weekeinde in de openbaarheid bracht, van ongebreidelde sensatiezucht. Volgens Gerets zijn de beschuldigingen verzonnen. ,,Ik doe niet mee aan zulke riooljournalistiek.''

Onderzoeker Rubens van de Belgische bond sluit niet uit dat de anonieme brief een grap is. ,,Maar wij zijn verplicht dit te onderzoeken. Voorlopig staan we nergens. Ik heb dan ook zware vermoedens welke kant we opgaan. Als het verhaal toch waar blijkt te zijn, waarom heeft de betreffende scheidsrechter de brief dan niet rechtstreeks naar de bond gestuurd?''