Akashi bijt in het stof in Tokio

De regerende Liberaal Democratische Partij in Japan heeft gisteren een grote nederlaag geleden bij de verkiezingen om het gouverneurschap van Tokio. De onafhankelijke politicus en schrijver Shintaro Ishihara versloeg ruimschoots LDP-kandidaat Yasushi Akashi, voormalig ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De conservatief Ishihara (66) had zich tot de kiezers gericht met de slogan `Het Tokio dat Nee kan zeggen'. Volgens Ishihara is de uitslag een teken dat de gewone kiezer politici wenst die een duidelijke mening en leiderschap bieden. ,,De kiezer heeft genoeg van de bestaande politieke partijen en van politici die onbegrijpelijke taal uitslaan'', zei Ishihara gisteravond. De opkomst was met 57 procent de hoogste van de afgelopen 20 jaar.

De uitslag is een forse nederlaag voor premier Keizo Obuchi en zijn LDP. De top van de partij had Akashi als kandidaat voor de verkiezingen in de hoofdstad aangezocht. Obuchi zei het verlies ,,serieus'' op te vatten, maar de leiders van de LDP stellen ook dat de verkiezingen slechts lokaal zijn en er dus geen koppen hoeven te rollen in het partijbestuur. Voor de verkiezingen werd hierover druk gespeculeerd.

Ishihara kreeg 30 procent van de stemmen, terwijl Akashi bleef steken op 12 procent. Bovendien reikte Akashi daarmee niet verder dan de vierde plaats. Volgens peilingen verkozen de meeste LDP-aanhangers de populaire Ishihara boven Akashi. Tot 1995 was Ishihara zelf parlementslid voor de LDP. Gisteren kondigde hij aan een indringend debat te willen beginnen met de regering over kwesties die hij in zijn campagne aan de orde heeft gesteld. LDP-premier Obuchi zei vandaag inschikkelijk dat hij ,,voor zover mogelijk mee wil werken''.

Een van deze kwesties betreft het Japanse veiligheidsbeleid, namelijk een mogelijk gemeenschappelijk gebruik van het Amerikaanse militaire vliegveld Yokota als derde luchthaven van Tokio omdat de overige twee vol zijn. Ishihara vindt dat de regering veel te neerbuigend is tegenover de VS door dit soort kwesties niet aan de orde te stellen. ,,De vraag is of we werkelijk een gelijkwaardige partner van de VS zijn'', zei Ishihara gisteravond. Door zijn uitgesproken meningen heeft Ishihara de naam conservatief en havik te zijn.

De belangrijkste opdracht voor Ishihara is evenwel te voorkomen dat Tokio failliet gaat. De stad kampt met zware schulden en jaarlijks groeiende tekorten. Ishihara heeft onder andere aangekondigd het ophalen en verwerken van vuilnis te willen privatiseren omdat particuliere bedrijven ,,veel rationeler en goedkoper werken dan ambtenaren''. Om het milieu te sparen, heeft hij voorgesteld dagelijks slechts de helft van het huidige aantal auto's in Tokio op de weg te willen toestaan. Een dergelijke, in principe impopulaire maatregel heeft zijn verkiezing geen enkel kwaad gedaan.