`400.000 Kosovaren houden zich nog schuil'

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zijn binnen Kosovo 400.000 mensen op de vlucht. Ze houden zich verborgen in de bergen, bang voor de Serviërs en niet in staat naar het buitenland te vluchten. Hoe Cook aan die schatting kwam, werd niet toegelicht. Andere schattingen over het aantal verdreven Kosovaren die zich in de regio verborgen houden belopen aantallen tot 260.000.

De NAVO gaf gisteren foto's vrij die beweringen over massagraven en massale vernietiging van bezit van verdreven vluchtelingen zouden bevestigen.

Het aantal vluchtelingen in Albanië bedraagt op dit moment 309.500. In Macedonië zitten er 121.000, volgens de jongste cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR. In Montenegro, de zusterrepubliek van Servië, hebben 61.000 Kosovaren een toevlucht gezocht en in Bosnië zitten 24.300 vluchtelingen. Die zijn in meerderheid afkomstig uit de Sandzak, de door een moslim-meerderheid bevolkte regio tussen Servië en Montenegro.

In Turkije hebben op dit moment 8.750 Kosovaren een toevlucht gevonden. Voor een deel zijn ze per vliegtuig uit Macedonië geëvacueerd. In Kroatië bevinden zich vijf- tot zesduizend vluchtelingen, in Bulgarije 2300. Naar Duitsland zijn enkele honderden Kosovaren overgebracht.

Het totale aantal Kosovaren dat sinds het begin van de NAVO-luchtacties op 24 maart uit Kosovo is verdreven bedraagt 456.000. Sinds begin 1998 zijn er 515.000 naar het buitenland gevlucht.

Duitsland heeft laten weten niet veertigduizend Kosovaren te zullen opnemen, zoals vorige week nog werd gezegd, maar tienduizend. (Reuters)